Skip to content

Fragmente ale Academiei Domnești ”Sf. Sava” au fost descoperite în curtea interioară a Universității București

foto: Muzeul Municipiului București

Palatul Universității București urmează să fie restaurat în cadrul unui proiect ce presupune o investiție majoră de la guvern, de 100 de milioane de euro, după cum Cultura la dubă a anunțat în iunie 2020.

Prima etapă a proiectului a demarat cu o serie de săpături arheologice în curtea interioară a clădirii istorice, unde au fost descoperite fragmente ale clădirii care a găzduit Academia Domnească ”Sf. Sava” – prima școală de învâțământ superior din Țara Românească, fondată în 1694 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Imaginile au fost publicate de Compania Națională de Investiții și de Construcții Erbașu, firma care se ocupă de lucrări. Potrivit companiei Erbașu, “pentru moment, zidurile au fost protejate cu geotextil și reacoperite cu pâmânt pentru conservarea pe parcursul lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii.

Lucrările pentru restaurarea celei mai mari clădiri de educație din România vor continua cu consolidarea structurală a întregii clădiri, refacerea învelitorii și înlocuirea elementelor din lemn degradate, restaurarea faţadelor, refacerea decorațiunilor istorice, eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, montarea unui sistem de iluminat architectural, precum și cu punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite.

Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții și este realizat de echipa noastră în asociere cu Terragaz Construct, Euras și Polarh Design.”

Curtea interioară a Universității București/ foto: Muzeul Municipiului București

Din punct de vedere financiar, investiția însumează o valoare de 445,88 milioane de lei, Universitatea din București contribuind cu 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, potrivit devizului general aferent obiectivului, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universității din București.

Acțiunile de restaurare sunt menite să contribuie la asigurarea unor spații de învățământ corespunzătoare studenților Universității din București, să înlăture riscul degradării sau distrugerii Palatului Universității și, odată cu acesta, a contribuției culturale, istorice și simbolice a acestuia pentru patrimoniul cultural al regiunii, să valorifice potențialul său și să respecte dreptul la cunoașterea istoriei și a identității culturale.

Citiți aici povestea Universității București.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *