Skip to content

Povestea Principesei Ileana a României – 114 ani de la nașterea sa

Principesa Ileana a României, cea mai mică dintre fiicele Reginei Maria și ale Regelui Ferdinand, s-a născut pe 5 ianuarie 1909 la București, fiind considerată ulterior cea mai frumoasă prințesă a României și fiica preferată a Reginei Maria.

Mai mulți istorici au scris de-a lungul timpului că tatăl său ar fi fost, de fapt, prințul Barbu Știrbey, cu care Regina Maria a trăit o poveste de dragoste chiar la curtea regală, acesta fiind un important sfătuitor al reginei și al Regelui Ferdinand.

Despre Ileana, Regina Maria a spus că era singura dintre copiii săi care merita să poarte coroana regală, fiind cu adevărat atașată și devotată țarii în care s-a născut – România.

Principesa Ileana și Regina Maria a României
sursa: castelulbran.ro
Principesa Ileana și Regina Maria a României
sursa: castelulbran.ro

A trăit ambele războaie mondiale și încă din Primul Război, pe când era un copil, a stat alături de mama sa și s-a ocupat de îngrijirea soldaților români răniți pe front, iar în al Doilea Război a înființat un spital pentru soldații români la Bran.

 Principesa Ileana a României
sursa: castelulbran.ro
Principesa Ileana a României
sursa: castelulbran.ro

I-a cunoscut pe toți oamenii politici importanți, precum Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, I. G. Duca sau pe liderii care au marcat apoi istoria României: generalul Antonescu, Gheorghiu Dej sau Lucrețiu Pătrășcanu și a vorbit despre aceștia într-un interviu acordat în exil postului de radio Europa Liberă. De asemenea, în interviu se poate remarca apropierea sa de România, atât prin limbajul pur românesc folosit, cât și prin faptul că și-a adus cei șase copii din Austria în România, unii dintre ei fiind elevi ai școlii românești.

La vârsta de 22 de ani, principesa Ileana s-a căsătorit cu Arhiducele Anton de Austria, căsnicia sa fiind o oportunitate pentru fratele său, Regele Carol al II-lea, de a o înlătura din România.

Ceremonia a avut loc la Castelul Pelișor, fiind ultima căsnicie regală oficiată pe tărâm românesc. La eveniment au participat membri ai marilor familii regale din toată lumea, precum și jurnaliști străini.

Iată o filmare realizată de British Movietone cu Principesa Ileana, după anunțarea logodnei sale, evenimentul fiind prezentat printre știrile de importanță mondială.

Începutul Primului Război Mondial o găsește pe Ileana în Austria, alături de familia sa, însă aceasta dorește și reușește să se întoarcă în România în 1943, când se alătură Crucii Roșii din Brașov, pentru a îngriji soldații români.

Este nevoită, însă, să părăsească din nou România, când Regele Mihai este trimis în exil, iar comuniștii pun stăpânire pe țară. Pierde astfel și Castelul Bran, pe care Regina Maria i-l făcuse cadou.

În exil locuiește în Elveția, apoi în Argentina, la Buenos Aires, unde înființează un adăpost pentru românii refugiați politic, apoi merge în SUA, unde ține discursuri despre situația din România, despre cum țara sa a fost ocupată de comuniști.

Principesa Ileana a României în timpul unui discurs anti-comunist susținut în SUA
sursa: castelulbran.ro

În 1954 divorțează de Arhiducele Anton al Austriei și se căsătorește apoi în SUA cu Ștefan Isărescu.

Viața sa este, însă, marcată de pierderea fiicei Maria Ileana într-un accident aviatic, iar viziunea asupra misiunii pe care o are pe pământ se schimbă.

Doi ani mai târziu de la tragicul eveniment decide să se călugărească și merge ca novice la o mănăstire din Franța, luând numele de Maica Alexandra.

Ruptura de viața anterioară se oficializează în 1965, când divorțează de al doilea soț, iar în 1967 se stabilește în SUA, unde pune bazele unei mănăstiri ortodoxe în Pennsylvania.

Principesa Ileana reușește să își mai vadă o singură dată țara natală, în septembrie 1990, după căderea comunismului. Aceasta avea atunci 81 de ani și după doar câteva luni a decedat în chilia mănăstirii sale din SUA.

Maica Alexandra, fost principesă Ileana a României
sursa: castelulbran.ro
Maica Alexandra, fost principesă Ileana a României
sursa: castelulbran.ro

A apucat să își scrie memoriile, acestea fiind publicate în SUA și ulterior în România, în 2005, sub titlul “Trăiesc din nou”.

În prezent, urmașii săi dețin dreptul de proprietate asupra Castelului Bran.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Povestea Principesei Ileana a României – 114 ani de la nașterea sa”

  1. “,,Da, să trăiesc din nou, pentru că după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei…Dar in interior, „eul” care există independent de mama, soţia, prietena care eram – „eul” esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.”

    1. She isn’t Barbu Stirbey’s daughter, do a research with her photographs with the Stirbeys, they’re very little in common, in fact, she looks a lot like king Ferdinand’s family from the Portuguese Bragança!

  2. Traiesc din nou a fost publicata in 1999 pentru prima data in traducere in romana de Agra Baroti-Gheorghe si re-tiparita de doua ori ulterior, o data in 2005.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *