Skip to content

Pictura „Nudul singuratic ghemuit”, de Picasso, descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale sub o altă lucrare a artistului

foto: Oxia Palus

Când a pictat „Masa orbului” în 1903, Pablo Picasso a acoperit o altă lucrare. După mai bine de un secol, nudul ghemuit al unei femei a fost dezvăluit prin utilizarea inteligenței artificiale.

Lucrarea ascunsă a lui Picasso este acum accesibilă publicului datorită companiei Oxia Palus, fondată de neurologul Anthony Bourached și de fizicianul George Cann, doctoranzi în machine learning la University College London (UCL), care se ocupă de ”aducerea la viață a lucrărilor pierdute”, potrivit unui comunicat de presă citat de CNN.

Cercetătorii de la University College London au recreat tabloul folosind un algoritm care a studiat zeci de picturi ale lui Picasso și care s-a antrenat în stilul artistului spaniol.

Supranumită „Nudul singuratic ghemuit”, lucrarea ascunsă a devenit o pictură în sine după ce a fost așezată pe o pânză, folosindu-se de tehnologia de printare 3D.

Nudul singuratic ghemuit/ foto: Oxia Palus

Atât „Nudul singuratic ghemuit”, cât și „Masa orbului” sunt picturi care corespund „Perioadei Albastre” din cariera lui Picasso, în care artistul a folosit preponderent tonuri de gri și verde, și doar ocazional culori calde.

„Una dintre cele mai importante pânze din Perioada Albastră a lui Picasso (n.r. Masa orbului), această lucrare este o remarcabilă reafirmare a sacramentului creștin – ritualul degustării pâinii și vinului pentru a evoca carnea și sângele lui Hristos – în termeni contemporani.”, se menționează pe pagina Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Masa orbului/ foto: Oxia Palus

„Nudul singuratic ghemuit” nu este primul tablou ascuns din Perioada Albastră a lui Picasso care a fost dezvăluit. În 2014, portretul unui bărbat cu barbă a fost descoperit, cu ajutorul imagisticii prin infraroșu, sub lucrarea „Camera albastră”, în care este reprezentată o femeie care se spală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Pictura „Nudul singuratic ghemuit”, de Picasso, descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale sub o altă lucrare a artistului”

  1. Inseamna ca P. a pictat prima lucrare, e denumit-o, a fost inregistrata de cine se ocupa de asta, a expus-o (ca de-aia stie lumea artistica de existenta ei si cum se numeste !) si apoi a luat-o inapoi si a picat altceva deasupra, nu ? De ce ? A scris cineva din epocă despre acest lucru ? E clar ca nimeni nu va sterge ce-i deasupra , ca sa dezvaluie ce e dedesubt si care nici nu se vede, decat in transpunere electronică! Probabil ca langa tablou va fi montat un ecran unde va fi vizibila imaginea de sub !

  2. Cum au descoperit ? A lasat P. scris undeva ? Au inceput sa umble cu computerul prin muzee si sa caute pe la tablouri ??? Cine a pus numele tabloului ?

  3. Inseamna ca P. a pictat prima lucrare, a denumit-o(probabil), a fost inregistrata de cine se ocupa de asta, a expus-o (ca de-aia stie lumea artistica de existenta ei si cum se numeste/sau gasitorii au denumit-o ? !) si apoi a luat-o inapoi si a picat altceva deasupra, nu ? De ce ? Poate nu i-a placut ? Poate nu avea bani sa-si cumpere o alta panza ? A scris cineva din epocă despre acest lucru ? E clar ca nimeni nu va sterge ce-i deasupra , ca sa dezvaluie ce e dedesubt si care nici nu se vede, decat in transpunere electronică! S-a apucat cineva sa umble cu aparatul, prin muzee publice/colectii partic. si sa scaneze tablourile, doar va gasi ceva ascuns pe sub ele ??? SAu a lasat P. scris pe undeva ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *