Skip to content
Europa creativă 2021-2027

Parlamentul European a adoptat programul Europa creativă 2021-2027, în valoare de 2,5 miliarde de euro

Miercuri, Parlamentul European a adoptat programul-cadru Europa creativă 2021-2027. Acesta vizează sprijinirea sectorului cultural și audiovizual, iar bugetul total se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro, cea mai mare sumă alocată până în prezent.

Creșterea, în valoare de aproximativ un miliard față de programul 2014-2020, vine ca răspuns la criza care a afectat sectorul cultural în perioada pandemiei de coronavirus.

Noul program pune accentul pe muzică, incluziune și promovarea talentelor feminine, oferind și cofinanțări mai mari pentru proiecte la scară mică. De asemenea, el prevede, în premieră, sprijin financiar pentru sectorul mass-media.

„Noua generație a programului a fost dezvoltată urmărindu-se două obiective importante: în primul rând, protejarea, dezvoltarea și promovarea cooperării europene în ceea ce privește diversitatea și patrimoniul cultural. În al doilea rând, creșterea competitivității și a potențialului economic al sectoarelor culturale și creative, în special al celui audiovizual. Date fiind efectele dezastruoase ale pandemiei, aceste lucruri sunt deosebit de importante.”, a explicat raportorul Massimiliano Smeriglio.

Concret, Europa creativă 2021-2027 este alcătuită din trei componente:

  1. Componenta MEDIA, căreia îi revine cea mai mare alocare. Ea are rolul de a sprijini dezvoltarea, promovarea și distribuirea filmelor și a proiectelor audiovizuale europene atât în interioriul, cât și în afara granițelor Uniunii.
  2. Componenta CULTURĂ, menită să susțină realizarea de proiecte culturale transfrontaliere și să asigure vizibilitatea creațiilor europene. Această componentă include, totodată, inițiative cum ar fi Premiile Europene pentru Patrimoniu sau programul Capitala Europeană a Culturii.
  3. Componenta TRANSSECTORIALĂ, care vizează, printre altele, promovarea rolului culturii în incluziunea socială, dar și sprijinirea jurnalismului de calitate, a libertății presei sau a inițiativelor de alfabetizare media.

Programul-cadru Europa creativă 2021-2027 va intra în vigoare imediat ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Totuși, prevederile sale se vor aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2021.   


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *