Palatul Cantacuzino și Casa Memorială “George Enescu” vor intra într-un proces de restaurare, după 13 ani de amânări

foto: Cultura la dubă

Ministerul Culturii anunță că pe 25 octombrie vor începe lucrările de restaurare a Palatului Cantacuzino de pe Calea Victoriei, care găzduiește Muzeul Național George Enescu.

Lucrările ar fi trebuit să înceapă acum 13 ani, însă România a pierdut mai întâi primele fonduri puse la dispoziție de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, apoi procedura de achiziție a fost blocată de-a lungul timpului din cauza mai multor contestații.

Cultura la dubă a scris în repetate rânduri despre situația de la Muzeul Enescu și stadiul avansat de degradare a clădirilor.

În spatele Palatului Cantacuzino/ foto: Cultura la dubă

Conform ministerului Culturii, instituția a semnat în iunie 2021 contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții «Consolidare, restaurare și amenajare Muzeul Național „George Enescu” – Palatul „Cantacuzino”, Casa memorială și Anexa».

muzeu enescu
Casa Memorială George Enescu/ foto: Cultura la dubă

Valoarea investiției se ridică la 5,5 milioane euro, fără TVA, va dura 24 de luni şi va fi necesară reabilitării clădirii principale, a anexei, a curţii interioare şi a împrejmuirilor. Finanțarea se realizează din împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), derulat conform Acordului-cadru de împrumut dintre România şi BDCE.

Activitățile muzeului vor continua atât în online și la celelalte două sedii ale muzeului, Casa memorială ”George Enescu” – vila Luminiș de la Sinaia și secția ”Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” de la Tescani. 

Ultimele zile de vizitare ale Muzeului George Enescu din București, până la deschiderea șantierului, vor fi în zilele de 23 și 24 octombrie 2021, cu acces gratuit.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *