Skip to content
muzeu enescu

Noi imagini dezolante de la Muzeul Național George Enescu – Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei

foto: Cultura la dubă

Azi s-au împlinit 66 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanți artiști născuți vreodată pe meleagurile noastre – George Enescu.

Din păcate, Muzeul Național George Enescu, situat chiar în inima capitalei, pe Calea Victoriei, se află într-o stare avansată de degradare. Situația nu e nouă, însă e din ce în ce mai gravă.

Conform Ministerului Culturii, lucrările de restaurare ar urma să înceapă anul acesta. Același răspuns l-am primit în fiecare an, de 7 ani încoace.

Încă de acum 13 ani, Palatul Cantacuzino și casa memorială George Enescu, din spatele palatului, care găzduiesc Muzeul Național George Enescu, ar fi trebuit să intre in renovare cu fonduri europene. Banca Europeană pentru Dezvoltare urma să dea 6 milioane de euro pentru restaurare, dar condiția era ca și statul român să contribuie cu 1,6 milioane de euro. Nu a făcut-o, așa că România a pierdut finanțarea respectivă.

Intrarea în Palatul Cantacuzino/ foto: Cultura la dubă

În tot acest timp, clădirile de patrimoniu s-au șubrezit. În urmă cu aproximativ 8 ani, după ce un copac s-a prăbușit pe scările casei George Enescu, acestea au fost susținute cu niște proptele de lemn și sârme, pentru a nu cădea definitiv.

De atunci și până acum, toți miniștrii Culturii au promis că vor începe de urgență lucrările de restaurare. Urgența a fost, însă, amânată.

Între timp, casa în care a locuit George Enescu a fost închisă vizitării.

Casa memorială George Enescu/ foto: Cultura la dubă

A fost efectuat un studiu de fezabilitate, iar în prezent există buget pentru proiectul de consolidare și restaurare, suma estimată fiind de 8 milioane de euro, bani proveniți tot de la Banca Europeană pentru Dezvoltare. Însă nu a fost finalizată licitația de atribuire a lucrărilor.

Interiorul Palatului Cantacuzino/ foto: Cultura la dubă

Palatul Cantacuzino a fost ridicat din dorința lui Gheorghe Cantacuzino, cunoscut drept “Nababul”. Acesta era unul dintre cei mai bogați români la începutul secolului 20. Arhitectul Ion Berindei a desenat planurile în 1898, iar palatul a devenit locul în care erau organizate cele mai exclusiviste petreceri ale vremii.

Interiorul Palatului Cantacuzino/ foto: Cultura la dubă

Dupa moartea fiului său, Mihail Cantacuzino, clădirea a revenit soției acestuia, Maruca Cantacuzino, una dintre cele mai importante figuri feminine ale epocii. Maruca a fost marea iubire a lui George Enescu, cu care s-a și căsătorit, iar după moartea compozitorului, Maruca a donat palatul și casa statului roman pentru ca ele să fie transformate în Muzeul George Enescu.

Exterior al Palatului Cantacuzino/ foto: Cultura la dubă

Palatul Cantacuzino este monument istoric de importanță națională și a fost clasat inclusiv în Patrimoniul European. În el sunt expuse obiecte personale ale marelui compozitor și violonist, precum viorile sale, pianul, manuscrise ale operelor, fotografii, scrisori sau ochelarii de vedere.

Portret George Enescu/ foto: Cultura la dubă

Anul acesta se vor împlini și 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, evenimentul fiind sărbătorit printr-o ediție specială a Festivalului Internațional George Enescu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *