Skip to content
opera comica pentru copii

Opera Comică pentru Copii, instituția de cultură cu cel mai mare buget de la Primăria Capitalei

Primăria Capitalei a lansat azi în dezbatere publică bugetul pe anul 2021. Numeroasele instituții de cultură aflate în subordinea primăriei ocupă un segment important în repartizarea bugetului, însă, în realitate, către cultură vor fi alocate sume mai mici decât în anii precedenți.

Cu toate acestea, se remarcă, din nou, bugetul primit de Opera Comică pentru Copii.

Instituția condusă de soprana Felicia Filip, venită la conducere în anul 2014, pe când primar general era Sorin Oprescu, a devenit rapid unul dintre cele mai bogate centre culturale bucureștene, finanțate cu bani publici, depășind bugetele unor teatre de prestigiu precum Odeon sau Bulandra.

Anul acesta, Opera Comică pentru Copii ar urma să primească peste 21 de milioane de lei, adică aproximativ 4.300.000 de euro.

Felicia Filip/ foto: Opera Comică pentru Copii, facebook

De-a lungul anilor, Opera Comică pentru Copii a devenit o instituție axată pe atragerea familiilor cu posibilități financiare, oferind, pe lângă spectacole, petreceri private sau abonamente VIP și business. De exemplu, o companie putea să cumpere un abonament de 5000 de lei, cu acces la orice spectacol din weekend, iar numele companiei era inscripționat pe scaun și în foaierul Operei Comice pentru Copii. 

Anul acesta, instituția organizează și ateliere de zumba, cor, balet, dansuri populare, actorie, ceramică, etc, pentru suma de 300 de lei pe modul.

În ciuda faptului că este o instituție finanțată din bani publici, Opera Comică pentru Copii este inaccesibilă copiilor și elevilor din familii defavorizate. Un bilet individual la un spectacol costă 30 de lei la parter și 20 de lei la balcon. Pe când un bilet la evenimente organizate prin școli costă 25 de lei.

Deși în discursuri publice se laudă cu un model de business de succes, iar anul trecut a avut un buget de aproximativ 31 de milioane de lei, Opera Comică pentru Copii a terminat 2020 cu un bilanț pe minus, acumulând datorii de aproximativ 5 milioane de lei. Așadar, din bugetul pe 2021, 5 milioane de lei vor merge către restanțe.

Chiar și așa, Opera Comică rămâne în topul finanțărilor din cultură, în bugetul PMB, urmată de Muzeul Municipiului București, cu un buget de 20 de milioane de lei și cu mai multe muzee în subordine.

Circul Metropolitan ar urma să primească 16 milioane 400.000 de lei.

Pe de altă parte, ARCUB, cel mai mare centru de proiecte culturale din București, primește doar 14 milioane de lei, în condițiile în care ar trebui să acopere și nevoile sectorului independent. Pentru proiecte realizate de independenți, ARCUB va aloca 5 milioane de lei din buget, așa cum Nicușor Dan promisese încă din toamnă. 2 milioane de lei vor fi alocați achitării datoriilor.

ARCUB nu va avea bani de propriile proiecte și nici buget pentru consolidarea clădirii din Batiștei, despre care directorul Mihaela Păun a vorbit într-un interviu pentru Cultura la dubă.

Nici Teatrul Bulandra din capitală, care are mare nevoie de reparații la cabinele actorilor de la Sala Toma Caragiu (Icoanei) nu a primit banii necesari. Bugetul Teatrului Bulandra alocat de PMB se ridică la 15 milioane de lei.

Cabinele Teatrului Bulandra, Sala Icoanei/ foto: Vlad Zamfirescu, facebook

Odeon primește 14 milioane de lei, aproape la fel ca Teatrul de Comedie, pe când Teatrului Nottara îi sunt alocate aproape 18 milioane de lei.

Prioritățile anunțate de primarul Nicușor Dan sunt rețeaua de termoficare, Pasajul Doamna Ghica, șoseaua Prelungirea Ghencea, consolidarea clădirilor cu risc seismic, refacerea Planului Urbanistic General sau semaforizarea inteligentă. În domeniul cultural, principalul obiectiv scos în evidență de către primar este continuarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Ion Creangă din Piața Amzei, care durează de ani de zile.

“E un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală.”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Bugetul PMB pe 2021 poate fi consultat AICI și se află, deocamdată, în dezbatere publică, sumele fiind propuse, nu decise prin votul Consiliului General.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *