George Enescu

O piață din Paris va primi numele George Enescu

O piață din Paris va purta numele lui George Enescu, informează Agerpres. Decizia a fost anunțată de primarul adjunct al capitalei franceze, Laurence Patrice, și reprezintă o încununare a evenimentelor organizate de-a lungul Anului Enescu, an care marchează împlinirea a 140 de ani de la nașterea compozitorului român.

„Mă bucur că Consiliul Primăriei din Paris a votat propunerea pe care am făcut-o împreună cu Delphine Bürkli (primar al arondismentului 9 – n.red.), în semn de omagiu faţă de virtuosul compozitor român George Enescu. O piaţă îi va purta astfel numele în arondismentul al nouălea, pe care îl iubea atât de mult. A fost unul dintre acei mari artişti europeni deveniţi parizieni iluştri,” a scris Patrice pe Twitter.

Ulterior, și ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, s-a arătat încântat de inițiativă. Acesta a scris într-o postare pe Facebook că hotărârea autorităților pariziene este un „superb omagiu adus compozitorului român” și a precizat că „Piaţa Enescu va fi nu departe de Opera Garnier din Paris, locul în care compozitorul şi violonistul român şi-a petrecut cea mai mare parte a anilor parizieni”.

Printre momentele omagiale organizate cu prilejul Anului Enescu s-au mai numărat, de exemplu, montarea operei Oedip la Opera Bastille sau prezența Orchestrei Naționale a Franței, dirijate de Cristian Măcelaru, la Festivalul Enescu.

George Enescu la Paris
George Enescu la Paris (4 iunie 1954)
Enescu și anii petrecuți la Paris

George Enescu a ajuns pentru prima oară la Paris în anul 1895, când a urmat recomandarea profesorului de vioară cu care studiase la Viena și s-a înscris la Conservatoire National de Musique et de Déclamation.

În perioada studiilor din Franța a compus patru simfonii care l-au făcut cunoscut: Poema Română op. 1 (1897) pentru orchestră şi cor bărbătescSonata nr. 1 pentru pian şi vioară în Re majorop. 2 (1897), Suita nr. 1, în sol minor, în stil vechi pentru pian, op. 3 (1897) și Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în fa minor, op. 6 (1899).

Tot la Paris Enescu a pus bazele a două formații de muzică instrumentală: un trio cu pian (1902), alături de pianistul Alfredo Casella și violoncelistul Louis Fournier, și un cvartet de coarde (1904), împreună cu violonistul Fritz Schneider, violistul Henri Casadesus și violoncelistul Louis Fournier. Din aceeași perioadă datează și unele dintre cele mai faimoase compoziţii ale sale, cum ar fi cele două Rapsodii Române (1901-1902).

„Rapsodia Română” dirijată de Sergiu Celibidache la Ateneul Român (1978)

La începutul Primului Război Mondial, compozitorul a obținut un permis de ședere în Hexagon, dar s-a refugiat la Iași, unde s-a implicat în recitaluri caritabile. Perioada interbelică, de-a lungul căreia Enescu a avut turnee în țări precum Elveția, Franța, Spania, SUA sau Canada, a fost și cea care i-a adus maturizarea artistică.

Pe 13 martie 1936, la Opera Mare din Paris a avut loc premiera creației lirice Oedipe, considerată o capodoperă a secolului XX. Compozitorul a avut nevoie de mai bine de zece ani pentru a o finaliza, însă odată încheiată, aceasta a fost primită cu foarte mult entuziasm de publicul francez.

De altfel, succesul de care George Enescu s-a bucurat în Franța este dovedit și de numeroasele distincții pe care le-a primit în această țară. Dintre ele amintim, de exemplu, Premiul Pleyel acordat de Revista Musica din Paris (1903), Legiunea de Onoare a Franței în grad de cavaler (1913), dar și ofițer (1924) și comandor (1936) sau Diplôme de Médaille d´Honneur oferită de Societatea Arts – Science – Lettres (1931).

În 1946, ca urmare a instalării regimului comunist în România, George Enescu și-a părăsit definitiv țara de origine și s-a stabilit la Paris. Acolo a rămas până la sfârșitul vieții, în mai 1955, când a fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *