Skip to content
Caiet exercitii

O arhivă digitală reunește caietele de exerciții ale elevilor din întreaga lume

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, sistemul de educație și-a dezvăluit încă o dată inegalitățile și neajunsurile, dar și exemplele de creativitate și adaptabilitate.

Dacă am întreba fiecare elev în parte cum a trăit experiența ultimelor luni, am obține cu siguranță povești care abundă în emoție, povești în care incertitudinea examenelor amânate s-ar împleti cu mica bucurie a participării la ore direct în pijamale și papuci, iar frustrarea provocată de o conexiune de-a dreptul inexistentă la internet s-ar întrepătrunde cu încântarea de a trage pentru prima oară cu ochiul în sufrageria profului.

Am citi despre părinți din linia întâi sau părinți rămași fără locul de muncă, despre mai multe filme văzute, mai multe pâini coapte în echipă, dar și mai puțini oameni care trec pe sub fereastră sau mai puține vizite la bunici. Iar de fiecare dată ne-am minuna de cum se văd toate acestea prin ochii copiilor.

Colecția digitală Exercise Book Archive își propune un exercițiu mult mai amplu decât atât, reunind caiete ale elevilor de pretutindeni în lume, din 1773 până în prezent.

Caiet de dictare al unui elev din China (1984 -1985)

Este vorba despre o arhivă în continuă actualizare, în care experiențele elevilor din Belgia anilor 1930 se întâlnesc cu cele ale elevilor din Tunisia anilor 1960 sau cele ale copiilor americani din 1880.

Astfel, cei care explorează colecția au ocazia de a descoperi detalii despre istoria, educația și viața de zi cu zi a tinerilor din trecut: de la simple exerciții de caligrafie, care ni s-ar putea părea familiare chiar și astăzi, până la dictări presărate cu lecții de viață și îndemnuri propagandistice sau reconstituiri ale bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

România este reprezentată și ea, printr-un „caiet de citire” al unui băiat de 7 ani, din anul 1960. Conținutul propriu-zis al caietului nu ne este dezvăluit, însă pe prima copertă ni se arată sugestiv stema Republicii Populare România, iar pe ultima este înscrisă o poezie:

„Mulțumind Lenuții pentru dar,

La ureche îi șoptește rar:

-Mi-a spus mămica un secret:

Că-ai luat păpușa… din libret!

Nu mai pricep nimic acuș:

Libretul fabrică păpuși?!…”

Caietul unui elev român, 1960
Caietul unui elev român, 1960

Proiectul Exercise Book Archive se bazează pe munca voluntarilor, care se pot implica pentru a traduce conținutul caietelor în limba engleză sau pentru a dona ori împrumuta caiete din arhiva personală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *