Liliana Toderiuc Fedorca

Nicușor Dan a numit-o pe Liliana Toderiuc Fedorca, PNL, consilier personal pe Educație și Cultură

Liliana Toderiuc Fedorca, membru PNL și inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București în ultimii 8 ani, a anunțat că a devenit consilierul personal al primarului Nicușor Dan pe domeniile învățământ și cultură.

Pentru început, aceasta va lucra la primărie cu program scurt, permis de lege, urmând ca în curând să încheie mandatul de inspector general adjunct și să ocupe o funcție plină în echipa lui Nicușor Dan.

Săptămâna aceasta am acceptat provocarea de a deveni unul dintre consilierii Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan. Astfel, am început activitatea la Primăria Capitalei pentru domeniile învățământ și cultură, punând la bătaie toată experiența și expertiza mea de atâția ani.“, a scris pe pagina sa de facebook Liliana Toderiuc Fedorca.

Liliana Toderiuc Fedorca, de profesie profesoară de matematică, este apropiată a ministrului Educației, Monica Anisie și a candidat anul acesta pe listele PNL pentru un post de consilier general la Primăria Capitalei.

“De ce am ales asta? Pentru că sunt conștientă că dacă vreau să reușesc să schimb cu adevărat direcția în care merg astăzi lucrurile, trebuie să fiu implicată direct în organismele decizionale. Și, credeți-mă, am multe proiecte de implementat, mai ales în domeniul meu de bază, EDUCAȚIA.

O parte din misiunea mea de profesor de matematică este să rezolv problemele, așa că asta îmi propun și acum: Să găsesc cele mai bune soluții, la cele mai grele probleme ale Bucureștiului.”, afirma Liliana Toderiuc Fedorcă la momentul candidaturii.

Liliana Toderiuc Fedorca conduce Comisia Municipală de Organizare și desfășurare a examenelor naționale și comisia de admitere în învățământul liceal, profesional și dual.

În schimb, nu are nicio experiență în domeniul culturii.

Nicușor Dan și Liliana Toderiuc Fedorca/ foto: facebook
Nicușor Dan și Liliana Toderiuc Fedorca/ foto: facebook

În ianuarie 2020, a obținut titlul de doctor în Științe ale Educației, în cadrul Facultății de Psihologie a Universității București, cu teza Strategii de creștere a performanțelor cognitive ale elevilor prin metode de instruire integrată.

În anul 2015, ea a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Educației, numire făcută de premierul de atunci, Victor Ponta. La vremea respectivă, ministrul Educației era Sorin Câmpeanu, fost membru PRO România și actual membru PNL.

Liliana Toderiuc Ferdoca alături de liderii PNL/ foto: facebook
Liliana Toderiuc Ferdoca alături de liderii PNL/ foto: facebook

De altfel, Liliana Toderiuc Fedorca se află de mai mulți ani printre cei care au fost implicați direct în soarta învățământului bucureștean, ca inspector general adjunct, la fel ca soțul său, Stelian Victor Fedorca.

Liliana Toderiuc Fedorca și Stelian Fedorca/ foto: facebook
Liliana Toderiuc Fedorca și Stelian Fedorca/ foto: facebook

Autoritatea Națională de Integritate – ANI – l-a găsit de două ori pe Stelian Victor Fedorca în incompatibilitate. Acesta a ocupat numeroase funcții plătite din bani publici, iar unele dintre ele au coincis pe perioade de câțiva ani.

În 2013, el a fost dat afară din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, în urma raportului ANI. Pe atunci, ANI a constatat că Stelian Fedorca a fost în incompatibilitate din septembrie 2007, întrucât a ocupat funcțiile de director-consilier in Ministerul Educatiei și apoi secretar de stat in Ministerul Educatiei, simultan cu cea de director al Colegiului Național “Mihai Eminescu” din București.

În plus, în perioada 16 mai 2012 – 1 februarie 2013, Stelian Fedorca a fost în incompatibilitate fiindcă a deținut simultan atât funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, pe cea de director al Colegiului Național “Mihai Eminescu”, cât și calitatea de comerciant în cadrul “Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”, încălcând astfel dispozițiile articolului 84, alineatul 1, litera g și alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Stelian Fedorca a contestat în instanță raportul ANI și a avansat în carieră. A renunțat la funcția de director al liceului Eminescu și a mers către funcții guvernamentale. A fost consilierul ministrului Educației între 2013 și 2016 și consilier de stat în guvern, pe învățământ dual, începând cu 2017.

Stelian Fedorca și Liliana Toderiuc Fedorca/ foto: facebook

În 2019, la doar două săptâmâni de la numirea în funcția de preşedinte al Autorităţii Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, Stelian Fedorca și-a dat demisia, ca urmare a deciziei finale luate de Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul său cu ANI. Înalta Curte a validat în februarie 2019 raportul ANI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Nicușor Dan a numit-o pe Liliana Toderiuc Fedorca, PNL, consilier personal pe Educație și Cultură”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *