foto: Consiliul Județean Covasna
Muzeul Național Secuiesc, cel mai vechi muzeu din Secuime, administrat de Consiliul Județean Covasna, a fost redeschis recent după un amplu proces de restaurare a clădirii. Potrivit Agerpres, directorul instituției, Varga Mihaly, a declara că în incinta monumentului a fost amenajat un altar, în mijlocul căruia se află o icoană veche de aproximativ 300 de ani dedicată Fecioarei Maria, unde vor fi organizate cununii religioase contra cost.
“Oamenii vor putea veni să facă aici cununia religioasă, pentru nişte bani. Deja există un strat care e capabil să plătească şi pentru noi orice ban este binevenit. În anii precedenţi, de la cununia civilă, mirii au venit în curtea muzeului şi au făcut poze, iar acum punem un tarif şi vor putea face şi cununia religioasă aici. Deocamdată nu e posibil acest lucru, dar suntem în curs de pregătire. Deci vrem să ne deschidem mai mult către public, şi cu expoziţii, şi concerte şi cu tot felul de evenimente”, a declarat Varha Mihaly pentru Agerpres.
Ideea nu este una inedită. Marile muzee din lume își închiriază spațiile pentru evenimente private celebre, cum ar fi lansări de colecții vestimentare, gale, filmări, etc.
Muzeul Național Secuiesc deține un patrimoniu reprezentativ pentru comunitatea maghiară din România. A fost inaugurat în 1875, iar clădirea este proiectată de renumitul arhitect maghiar Kós Károly.
Spațiul a fost redeschis în luna octombrie 2023, cu o expoziție Gábor Áron reîmprospătată, pentru care insituția câștigat un proiect în valoare de 25 de milioane HUF din Ungaria.
„La finalul reabilitării, vom avea un muzeu modern, cu spații expoziționale reorganizate. Se reabilitează cabinetele de cercetare muzeografică și atelierele de restaurare. Vom amenaja spații de pedagogie muzeală pentru atragerea generațiilor viitoare. Considerăm că este deosebit de important să modernizăm, să relansăm și expozițiile noastre, tocmai de aceea, în primă fază, vom deschide pentru vizitare parterul clădirii principale, iar în anii următori, vom prezenta treptat noile expoziții.Ț declara directorul Vargha Mihály la demararea proiectului de renovare.
Contractul de finanțare pentru modernizarea muzeului a fost semnat în luna mai a anului 2017, dar lucrările de reabilitare și conservare au început abia în iunie 2021, după o perioadă de licitații întinsă. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, este de 21.816.149 lei, din care 16.836.854,24 lei este suma eligibilă.