foto: wikipedia
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că a semnat azi contractul de proiectare a Muzeului Național al Revoluției, un proiect existent doar pe hârtie de câțiva ani încoace.
Ministerul Culturii se va ocupa de reabilitarea clădirii Garnizoanei militare din Piața Libertății din Timișoara și transformarea ei în muzeu. Iar Primăria Municipiului Timișoara va fi responsabilă de organizarea de sesiuni de consultare și implicare publică, în vederea elaborării conceptului muzeului.
Primarul Fritz estimează că muzeul va fi gata peste 3 ani, dar că în 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, va putea fi folosită pentru evenimente curtea interioară, cu o suprafață de peste 5000 de mp.

Valoarea contractului de proiectare este de 1,14 milioane de euro, iar finanțarea lucrărilor de execuție se vor face în cadrul acordului dintre Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care mai multe obiective de patrimoniu, printre care și fosta garnizoană militară a Timișoarei vor fi restaurate și modernizate.
Clădirea istorică a garnizoanei este atestată de la 1727. În secolul al 18-lea, aici erau găzduiți generalii guvernatori militari ai Timișoarei.
În perioada 1849–1860 a fost sediul administrativ al nou înființatei provincii Voivodina Sârbească Banatul Timișean. Tot aici a fost cazat împăratul Franz Joseph, în timpul vizitei la Timișoara din 14–16 iunie 1852.
În 1923 regele Ferdinand și regina Maria au plantat cei doi stejari care se află și astăzi în fața clădirii. (vezi în imaginea de sus)
Până acum, aici a avut sediul Muzeul Militar din Timișoara. Din 2019, clădirea a trecut de la MAPN la Ministerul Culturii, în vederea înființării Muzeului Național al Revoluției.
În același timp, la București va fi deschis un Muzeu al Ororilor Comunismului. Aflați mai multe AICI.