Muzeul National al Literaturii

Muzeul Național al Literaturii Române, premiat de European Museum Academy

Muzeul Național al Literaturii Române este câștigătorul Premiului DASA pentru Educație, acordat de European Museum Academy. Anunțul a fost făcut în acest weekend, în cadrul unei ceremonii organizate online. Distincția vizează expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și expoziția Casei Memoriale „Anton Pann”.

Juriul, alcătuit din istorici de artă, directori de muzee și reprezentanți ai European Museum Academy, și-a motivat decizia precizând că MNLR reprezintă un „model în peisajul muzeal românesc” datorită „aspirațiilor sale sociale și modului în care reușește să le pună în practică”.

„Expoziția permanentă impresionează prin dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine lipsită de compromisuri, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale.”

Directorul instituției, Ioan Cristescu, a subliniat că muzeul este unul al literaturii române, dar „mesajul său este unul universal, literatura fiind un catalizator al comunicării umane și interumane […]. Ne adresăm nu unei noțiuni abstracte de public, ci fiecărui individ în parte, fie că este vorba despre persoane cu dificultăți, despre minorități sexuale, religioase, culturale, întărind rolul social, și nu doar cultural al instituției”.

Premiul DASA se acordă din 2011, aducând în prim-plan calitatea oportunităților de învățare din muzee. Criteriile principale includ, deci, calitatea povestirilor, creativitatea designului expozițional, participarea interactivă a publicului sau combinația dintre educație și divertisment.

Anul acesta, pe lângă Muzeul Național al Literaturii Române, au ajuns în finală și Rembrandt House Museum (Amsterdam, Olanda), și Stapferhaus (Lenzburg, Elveția). În anii anteriori au primit aceeași distincție instituții precum Muzeul Muncitorilor și Muzeul de Design, ambele din Copenhaga (Danemarca), sau Muzeul de Stat de Arheologie din Chemnitz (Germania).

European Museum Academy este o fundație cu sediul la Haga (Olanda), care reunește experți internaționali din domeniul muzeal. Ea urmărește dezvoltarea muzeelor ca instrumente care răspund provocărilor socio-economice și culturale, fiind locuri de întâlnire și spații pentru dezbatere științifică, dezvoltarea creativității, coeziune socială și dialog cultural.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *