Ministrul Culturii anunță înlăturarea lui Ștefan Bâlici de la conducerea INP, în ciuda valului de critici din partea specialiștilor

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj pe Facebook prin care anunță încheierea mandatului lui Ștefan Bâlici la conducerea Institutului Național al Patrimoniului. „Viziunea mea despre cum trebuie să arate și să funcționeze Ministerul Culturii este responsabilitatea mea exclusivă.”, motivează acesta.

„Îmi doresc ca în acest mandat, printre prioritățile anunțate în programul de guvernare, protejarea și restaurarea patrimoniului să devină o realitate concretă.

Din păcate în ultimii ani s-a vorbit enorm și s-a făcut infim pentru acest domeniu de importanță majoră pentru România. Este timpul să îmbinăm dezvoltarea României cu protejarea și restaurarea patrimoniului iar pentru aceasta voi propune o reformare profundă a INP în particular și a modului cum se implică Ministerul Culturii, în general.

Îi mulțumesc D-lui Bâlici pentru cele făcute bine în activitatea sa de 6 ani la INP. Este un bun arhitect, un bun teoretician al domeniului, sper că vom putea beneficia de expertiza dumnealui și pe viitor. Pot spune însă, cu respectul cuvenit d-lui Bâlici, că zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite.”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

Decizia ministrului vine pe fondul a numeroase critici din partea specialiștilor din domeniul arhitecturii și al patrimoniului din România. Aceștia susțin la unison că Ștefan Bâlici este cel mai bun manager pe care l-a avut vreodată INP, iar înlocuirea sa cu o persoană necalificată nu are argumente logice.

Ștefan Bâlici
Ștefan Bâlici/ foto: anuala.ro

În același mesaj de pe Facebook, Lucian Romașcanu lasă un post scriptum prin care răspunde, foarte succint, valului de nemulțumiri:

„Constat o mare fervoare în apărarea D-lui Bâlici. E bine că există specialiști care văd în dumnealui o persoană de neînlocuit. Înțelepciunea ne spune că nu există astfel de persoane dar le înțeleg demersul. Nu voi intra în detalii acum, dacă va fi necesar o voi face.

Acum spun doar atât: dl. Bâlici nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat pe 24.12.2021 în urma unei evaluări desfășurate pe mandatul ministrului liberal al culturii, dl. Gheorghiu. I-am acordat un interimat de 60 de zile care încetează azi. La următorul concurs, dl. Bâlici poate participa fără nicio opreliște.”

Totodată, ministrul confirmă că, până la organizarea concursului, interimatul va fi asigurat de Oana Zaharia, fosta șefă a Administrației Monumentelor din cadrul Primăriei Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea. 

Conform România Liberă, Zaharia a fost inculpată penal într-un dosar pentru înșelăciune. Cauza s-ar fi rezolvat pe cale amiabilă, între părți.

Cultura la dubă a încercat în repetate rânduri să obțină un punct de vedere din partea acesteia, însă solicitările au rămas fără răspuns.

Oana Zaharia
Oana Zaharia/ foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Pe de altă parte, Ștefan Bâlici a declarat, într-un interviu pentru Cultura la dubă, că nu găsește nicio explicație pentru decizia de a fi înlocuit și că nu a existat nicio discuție în care să ministrul să îi comunice nemulțumiri cu privire la activitatea sa. În plus, el a acuzat probleme sistemice care ar afecta Institutul Național al Patrimoniului, cum ar fi lipsa de personal și atractivitatea scăzută a posturilor.

Peste 9.000 de oameni au semnat o petiție prin care i se solicită ministrului Culturii să revoce decizia de a-l înlocui pe Ștefan Bâlici la conducerea Institutului Național al Patrimoniului și să se facă o reevaluare a raportului de activitate al acestuia de către o comisie independentă.

Cultura la dubă a solicitat opiniile mai multor specialiști din domeniul arhitecturii și patrimoniului, care pot fi citite AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Ministrul Culturii anunță înlăturarea lui Ștefan Bâlici de la conducerea INP, în ciuda valului de critici din partea specialiștilor”

  1. Pingback: Monumentele de for public vor avea o plăcuță unică și un cod QR - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *