Skip to content

Ministerul Culturii a dat aviz negativ proiectului de modificare a Legii managementului instituțiilor publice de cultură

foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Prezent în această seară la deschiderea noului sezon expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat că inițiativa legislativă care aducea modificări importante Legii managementului instituțiilor publice a primit aviz negativ de la Ministerul Culturii.

“Ministerul Culturii a dat aviz negativ pe acest proiect de lege, acest proiect are părți bune, dar punând în balanță cu imperfecțiunile, am decis cu specialiști din Ministerul Culturii să dăm aviz negativ pentru că sunt extrem de multe lucruri care mai mult ar încurca decât ar ajuta atât continuitatea muncii de manager, dar și o selecție cât mai eficientă și cât mai potrivită.

Să știți că din momentul în care ministerul dă un aviz, jumătate din acel aviz e și cuvântul ministrului acolo. Eu, împreună cu specialiștii, luăm o decizie de comun acord.

Poate am avut și eu alte opinii înainte de acel aviz, dar după ce m-am consultat cu specialiștii din minister și mi-au arătat pe puncte, negru pe alb, care sunt punctele slabe, am hotărât împreună să dăm aviz negativ și este clar că din moment ce din partea ministerului a plecat acest aviz, mi-l asum.”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Călin Dan, Bogdan Gheorghiu și Raluca Turcan
foto: Cultura la dubă

Prezent alături de ministrul Culturii la eveniment, managerul MNAC, Călin Dan, s-a arătat, de asemenea, împotriva proiectului de lege depus de senatorul USR Vlad Alexandrescu și de senatorul PSD Lucian Romașcanu, ambii foști miniștri ai culturii.

Ar trebui ca funcția de manager să fie ocupată de un specialist cu studii în domeniu?

Da. Trebuie să fie un specialist, ca mine. Eu sunt specialist, lucrez în domeniul ăsta din anii 70, am o reputație națională și internațională foarte solidă, am trecut printr-un concurs de management, am dovedit timp de un mandat și jumătate că știu ce vreau să fac și consider că trebuie să fie un concurs care să vizeze specialiști, oameni de specialitate și, atenție, oameni care au cunoștințe muzeale.

Eu sunt istoric și teoretician de artă, sunt artist vizual și, în același timp, am petrecut 15 ani în actualul Muzeu Național de Artă ca conservator, deci cunosc viața muzeală, am mâncat-o pe pâine.

Iar oamenii care au făcut propunerea asta de lege n-au absolut niciun fel de competență, sunt două persoane care au fost miniștri ai culturii pe care n-am cum să îi comentez, nu știu care au fost contribuțiile lor și eu, personal, nu m-am bucurat de prezența lor în muzeu, nu știu cât cunosc viața muzeală.

A fost și acel amendament destul de discutat, dacă mandatele ar trebui sau nu să fie limitate la 10 ani.

Asta este o prostie, cu limitarea mandatelor. Este în special o obsesie pe care domnul Vlad Alexandrescu a dezvoltat-o față de numărul mandatelor lui Ion Caramitru, obsesie pe care vrea s-o extindă, neînțelegând care sunt mecanismele manageriale.

Un manager bun în România este un manager care are timp, în România lucrurile se fac greu. Eu, în România, am reușit să fac în muzeul ăsta, în 6 ani de zile, lucruri pe care le-aș fi făcut în 2 ani, în altă parte.”, a declarat Călin Dan, managerul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Proiectul de lege inițiat de Vlad Alexandrescu și Lucian Romașcanu prevede limitarea mandatelor unui director de teatru, muzeu, operă sau altă instituție culturală publică la maximum două, pe o perioadă de 10 ani sau, în cazuri de excelență, la maximum 3 mandate, însumând 15 ani.

De asemenea, extinde posibilitatea participării la un concurs pentru ocuparea funcției de manager și pentru cei care nu au studii de specialitate, dar care au studii umaniste, cum ar fi științele comunicării sau științele juridice, cu condiția să aibă, totuși, o experiență de minimum 3 ani în domeniul de activitate al instituției.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Ministerul Culturii a dat aviz negativ proiectului de modificare a Legii managementului instituțiilor publice de cultură”

  1. Acest domn Călin Dan nu e tocmai corect, dacă lui personal nu îi iese ceva dintr-un proiect cultural, acel proiect nu are șanse să fie prezentat la MNAC. Normal că este împotrivă, altfel cum și-ar mai apăra privilegiile pe care le are in calitate de manager ?

  2. Pingback: Efectele evaluărilor managerilor teatrelor bucureștene: un director demis, două posturi scoase la concurs, o demisie - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *