foto: Luiza Șora
Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de facebook de către soția sa, Luiza Șora:
“Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic.
Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma.
E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul”
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 în județul Timiș. Împlinise 106 ani pe 7 noiembrie 2022. A studiat filosofia și limbile clasice la Timișoara, apoi filosofia la București, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu.
În 1938 Institutul Francez din București i-a oferit o bursă de studii la Paris. A stat în capitala Franței până în 1940, când a fost ocupată de germani. S-a stabilit la Grenoble și s-a întors la Paris în 1945, unde a lucrat ca cercetător la Centre national de la recherche scientifique din Paris.
Ca filosof a debutat în 1947 la celebra editură Gallimard cu volumul Du dialogue intérieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique.
S-a întors în România în 1948, povestind ulterior că a fost împiedicat să mai plece. Deși în ultimii ani de viață popularitatea crescută prin pagina sa de facebook i-a adus numeroși fani, fiind considerat un model civic, au fost voci care i-au criticat trecutul din perioada comunistă. Mihai Șora a lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe în perioada ministeriatului Anei Pauker (1948–1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine (1951–1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954–1969).
În interviuri a declarat deseori că realizarea sa de suflet a fost publicarea seriei de cărți de literatură română, sub numele Biblioteca pentru toți și că a refuzat să mai scrie ca semn de protest față de cenzura comunistă.
După 1989 a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990), din care ar fi plecat, potrivit spuselor sale, ca reacție la mineradele din 1990.
Mihai Șora a fost membru fondator al Grupului de Dialog Social.
În ceea ce privește distincțiile primite pentru volumele sale, menționăm Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Sarea pământului (1978), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Firul ierbii (1998).
Din 2012 a devenit membru de onoare al Academiei Române.
Iar în 2018 a primit Premiul Cetățeanului European, după ce a fost o prezență constantă la prostestele din Piața Victoriei, din 2017, împotriva Ordonanței 13.
Un bolsevic raspopit dupa 89.Sa-l cheme si pe Iliescu unde o ajuns.
Decat un pnlist sau psdist neaos, analfabet, meltean si slinos il prefer de departe pe Sora. Dumnezeu sa il ierte!