Skip to content

Manuscrise de Galileo și cărți rare au fost găsite în sacoșe de rafie, în România

foto: Poliția Română/ DIICOT

O echipă mixtă, formată din anchetatori britanici, italieni și români, a descoperit nu mai puțin de 200 de cărți și manuscrise rare sub podeaua unei case din Neamț.

Descoperirea vine la finalul unei operațiuni de amploare, declanșate în ianuarie 2017, când doi români, Daniel David și Victor Opariuc, au pătruns într-un depozit din vestul Londrei și au furat opere în valoare de mai bine de 2,5 milioane de lire sterline.

Printre acestea se numără manuscrise ale lui Galileo, precum și o ediție rară a Principia, semnată de Sir Isaac Newton. Urma ca aceste cărți valoroase să ajungă la o licitație în Las Vegas.

Poliția raportează că suspecții au spart depozitul în care se aflau cărțile într-o manieră demnă de scenariul unui film de acțiune: mai precis, ei au făcut găuri în acoperiș și au coborât pe rafturi, sprijinindu-se în așa fel încât să evite senzorii care ar fi pornit alarma.

După cinci ore, au ieșit cu 16 genți pline și au fost preluați cu o mașină de complicele lor, Narcis Popescu. Câteva zile mai târziu, alți doi suspecți au adus prada în România.

Cărțile găsite/ foto: Poliția Română/ DIICOT

De la proxenetism la furt de cărți

Se pare că cei implicați fac parte dintr-un grup de crimă organizată care ar avea legături cu clanul Clămparu, cunoscut pentru formarea uneia dintre cele mai mari rețele de proxenetism din Europa.

Ei nu se află la prima abatere în Marea Britanie, însă de cele mai multe ori reușeau să scape, deoarece erau aduși special pentru a comite anumite infracțiuni și părăseau teritoriul Regatului Unit imediat după săvârșirea faptei.

De această dată, o mostră ADN ridicată de pe tetiera mașinii conduse de Popescu a dus la prinderea lor. Astfel au fost recuperate și cele 200 de cărți, care au o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural mondial.

Sursa: The Guardian


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *