Skip to content

Mai mulți angajați ai Teatrului Național din București cer ministrului Culturii reorganizarea concursului de management pentru TNB

Actori, regizori colaboratori și angajați din diverse departamentele ale TNB au publicat azi o scrisoare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, prin care cer acestuia reorganizarea concursului de proiecte de management pentru ocuparea funcției de manager general al Teatrului Național din București.

Lucian Romașcanu a declarat la emisiunea Cooltura de la TVR că cel mai probabil un nou concurs va fi organizat la începutul anului 2023, după sărbătorile de iarnă. De asemenea, acesta a precizat că are o dilemă, dacă să păstreze interimatul până la schimbarea Legii 189 și să organizeze concursul potrivit noii legi, ori să organizeze concursul pe legea veche, care cere candidaților atât experiență artistică și management cultural, cât și cunoștințe de legisație privind achizițiile publice.

De cealaltă parte, semnatarii scrisorii cer ministrului să facă demersuri pentru a deschide apelul de proiecte în luna octombrie.

Concursul organizat inițial a fost anulat după retragerea unui membru al comisiei, care a invocat un conflict de interese, dar și calitatea slabă a proiectelor, potrivit ministrului Romașcanu.

Candidații au fost, potrivit surselor Cultura la dubă, Mircea Rusu, Liviu Lucaci, Andrei Grosu, Ada Lupu Hausvater și Adrian Găzdaru.

Momentan teatrul este condus de un manager interimar – Mircea Rusu, contestat de o parte a colectivului TNB.

Iată scrisoarea adresată ministrului:

Domnule Ministru, Lucian N. Romascanu,

Angajați ai Teatrului Național, colaboratori și persoane interesate de bunul mers al instituției, suntem îngrijorați de evenimentele petrecute în timpul organizarii concursului pentru postul de manager al TNB.

De asemenea, considerăm că prelungirea situației de interimat nu este benefică pentru nicio instituție. Pentru noi este importantă organizarea concursului într-un orizont de timp rezonabil.

Considerăm că se poate demara concursul la începutul lunii octombrie, astfel încât noul director, oricine ar fi, să aibă timp din noiembrie să poată aplica ce și-a propus.

Dacă așteptăm perioada de “după sărbătorile de iarnă” sau “după ce se schimbă legea 189” pe care ați menționat-o în interviul din emisiunea Cooltura, credem că întreaga stagiune ar avea de suferit. Ne dorim un concurs rapid și sperăm la un proiect de management care să fie la nivelul pe care TNB îl merită.

Semnează,

Richard Bovnoczki, actor

Irina Movila, actrita

Andreea Alexandra Nae, departament comunicare

Emilian Oprea, actor

Diana Dumbrava, actrita

Cosmina Olariu, actrita

Ada Gales, actrita

Eugen Jebeleanu, regizor

Ilinca Goia, actrita

István Téglás, actor

Andrei Marinescu, secretar literar

Ciprian Nicula, actor

Alexandra Badea, regizoare

Gabriela Hamzescu, departament comunicare

Dumitru Scobeniuc, regizor tehnic

Vlad Massaci, regizor

Mihai Calin, actor

Florin Calbajos, actor

Andrei Finti, actor

Laura Grosu, departament comunicare

Velica Panduru, scenografa

Cosmin Florea, scenograf

Crina Semnciuc, actrita

Vitalie Bichir, actor


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Mai mulți angajați ai Teatrului Național din București cer ministrului Culturii reorganizarea concursului de management pentru TNB”

  1. Pingback: INTERVIU Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, despre concursul TNB: "Garantez că nu am niciun fel de director în sacoșă sau în portbagaj." - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *