“Josefin & Florin” – Cel mai bun film la Astra Film Festival. Lista completă a câștigătorilor.

  • by

foto: “Josefin & Florin”

Aseară s-a încheiat Astra Film Festival și a avut loc ceremonia de decernare a premiilor. Marele câștigător a fost filmul documentar “Josefin & Florin”, realizat în Suedia, de regizoarele Ellen Fiske și Joanna Karlberg, dar inclus la categoria România.

Filmul ni-i arată pe cerşetorul român Florin şi suedeza Josefin, o mamă singură, care încep o poveste de dragoste după ce se întâlnesc în faţa unui magazin de cartier. După opt luni împreună, se căsătoresc şi încep o nouă viaţă într-un orăşel suedez. Florin învaţă suedeza şi caută de lucru, dar, pe măsură ce familia sa din România are o tot mai mare nevoie de bani, visul unei vieţi mai bune ajunge să fie pus la încercare.

“Holy Father”, cel mai nou documentar semnat de Andrei Dăscălescu a primit Premiul Publicului, spectatorii prezenți la proiecții fiind cei care stabilesc acest câștigător, prin vot. Aflați aici mai multe despre cum a fost la premiera Holy Father în România.

Andrei Dăscălescu premiat la Astra Film Festival/ foto: Cultura la dubă
Andrei Dăscălescu premiat la Astra Film Festival/ foto: Cultura la dubă

“Totul nu va fi bine”, regizat de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom, a câștigat Premiul pentru Regie. Filmul arată o perspectivă inedită a dezastrului de la Cernobîl, 1986. Un realizator de filme, pe jumătate nevăzător, părăsește România pentru a căuta alte posibile victime ale exploziei de la Cernobîl. El se îndrăgostește de o ucraineancă, iar viața sa ia o turnură neașteptată.

Captură din filmul Totul nu va fi bine

Iar filmul “Așteptați răspunsul operatorului”, de Pavel Cuzuioc a primit Mențiunea Juriului, secțiunea Competiție România. Documentarul este o călătorie antropologică, din care rezultă o varietate de instantanee ale societății de azi – una în care obiceiuri și interese pe care le împărtășim cu toții sunt prezentate pe fondul contrastant al deprecierii comunicării între oameni.

În cadrul Galei de Închidere, fondatorul Astra Film Festival, Dumitru Budrala a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Sibiului.

Dumitru Budrala și Sergiu Nistor, consilider prezidențial pe cultură/ foto: Astra Film Festival

Aceasta a fost cea de-a 27-a ediție a Astra Film Festival, cel mai longeviv festival de film din România. Între 16 și 25 octombrie 2020 va avea loc și o ediție online a festivalului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *