Skip to content
Iulia Popovici

Iulia Popovici va fi numită secretar de stat în Ministerul Culturii

Iulia Popovici, jurnalistă, critic de teatru și de film, este propunerea USR pentru a ocupa un loc de secretar de stat la Ministerul Culturii, în cabinetul ministrului liberal Bogdan Gheorghiu. Anunțul a fost făcut de USR.

Nu ar fi pentru prima dată când Iulia Popovici s-ar alătura Ministerului Culturii. Ea a mai lucrat în aceeași instituție în 2016, pe post de consilier al ministrului Corina Șuteu.

Iulia Popovici scrie pentru Observator Cultural, Adevărul sau Dilema Veche și a mai lucrat ca expert în cadrul unor proiecte culturale.

Iată ce susține jurnalista într-o postare publicată azi pe pagina sa de facebook:

“Aseară, Biroul Național al USR m-a nominalizat pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii. Cu scrisoare de intenție, audieri, vot. Deși nu sînt membru de partid. Și aș vrea să le mulțumesc, pentru toată susținerea, oamenilor buni ca pîinea caldă din USRPLUS Neamț și multor altora, se știu ei și nu-s sigură că vor să fie nominalizați.

Presimt că o parte a lumii va striga „trădare, trădare, de trei ori trădare“, iar o altă parte va simți că s-a-ntors lumea cu susu-n jos, nu mai e, domle, cum era, cu-ai noștri cei buni (estimez că vor fi și mesaje sfătoase trimise către „responsabili“, cu avertismente despre amarnica greșeală făcută).

E absolut normal, se cheamă diversitate umană. Pe toți îi aștept, oricînd, să punem mîna împreună la construcția de sistem.Mie mi-e frică de ceea ce urmează, dacă, în final, voi fi numită (dap, pînă nu apare în Monitorul Oficial, nu există). Pentru că nevoile sînt mari, așteptările, la fel, și multe lucruri de făcut trebuiau să fi fost deja pornite.

Și nimeni nu va „salva“ cultura română, în nici o latură a ei, prin purul gest de voință. Cu atît mai puțin după 30 de ani și în pandemie. Dar voi face tot ce-mi stă în putință și-n știință să mișc tot ce se poate mișca. În primul rînd pentru cultura independentă.

La un moment dat, cineva mi-a spus că e foarte curios ce-o să mai postez eu pe FB dacă sînt numită secretar de stat. Răspunsul e simplu: pentru că am o datorie față de întregul sector, voi spune mereu ce fac, ce încerc să fac, ce-mi iese și ce nu-mi iese (și nu e informație clasificată, desigur).

Ce NE iese și ce nu NE iese, fiindcă treaba asta nu e pe persoană fizică. Nici eu nu-s tocmai Wonder Woman. Guvernarea e chestie de echipă – oamenii cu care voi lucra direct, echipa Ministerului Culturii, de la ministrul Gheorghiu la oamenii care muncesc zilnic acolo, și echipa USRPLUS (da, e un guvern politic, în care o alianță, nu zeii, mi-au dat încrederea).

Iar orice schimbare se face împreună cu cei pe care ea îi vizează.(Anunț de pe acum că, dacă sînt în final numită, vinerea vom avea o oră de discuții, pe Zoom sau FB, cu toți cei care doresc să poarte un astfel de dialog, despre MC și problemele culturii. Căci vinerea e zi scurtă…)Să facem bine să nu fie rău, cum spun clasicii.”

Ceilalți secretari de stat propuși de USR sunt:

Radu Szekely – Secretar de stat Ministerul Educației
Adrian-Ștefan Cârstea – Secretar de stat Ministerul Sportului și Tineretului
Vlad Sinca – Secretar de stat Ministerul Energiei
Mihai Sandu – subsecretar de stat Ministerul Afacerilor Externe


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Iulia Popovici va fi numită secretar de stat în Ministerul Culturii”

  1. Seamănă cu Pippidi… da’ n-are nici pe departe anvergura ei… Așa că… va face câte ceva… să se agațe de notorietatea altora ca să audă lumea despre dânsa… cum se spune prin Moldova… Iată a pârât ca la grădiniță pe… “soimul Florinel”… că a făcut “pe el”… cand de fapt chiar “dânsa” a făcut pe… ce să faci… se mai întâmplă să dai in gropi sau sa te izbesti cu capul în mersul prin viață de cate-un… monument… Saracuta… cum o mai doare capul… de… dacă e capie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *