Skip to content

Irina Rimes, aleasă ambasadorul Zilei Brâncuși de către Ministerul Culturii: “Am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor”

Cântăreața Irina Rimes a fost prezentată azi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul Național de Artă al României, drept ambasadorul zilei Brâncuși, care va avea loc pe 19 februarie 2020, când se vor împlini 144 de ani de la nașterea celui mai important artist pe care România l-a dat lumii.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a susținut că a apelat la Irina Rimes pentru a aduce tinerii mai aproape de cultură, iar cântăreața i-a propus ministrului, chiar în timpul conferinței, să îi invite la discuții și pe cei de la 5 Gang, pentru a atrage un public și mai tânăr decât cel pe care îl are ea.

Întrebată cum se va implica, mai exact, Irina Rimes a spus: “Probabil o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele printr-o postare.”

Cântăreața din Republica Moldova a povestit și ce știe ea despre Constantin Brâncuși.

“Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat.

Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor.”

Irina Rimes, cântăreață

“N-am avut mereu tangență foarte foarte mare cu cultura, cu cultura ne-contemporană pentru că am fost și eu copil, am crescut la țară. În momentul când am început să-l descopăr pe Brâncuși, m-au fascinat lucrările lui că nu reprezentau neapărat cum se numesc. Se numește Poarta Sărutului, dar parcă nu înțelegeam de ce se numește așa.”, a povestit Irina Rimes.

Despre Coloana Infinitului, aceasta a zis:

“Nu știam ce reprezintă, nu înțelegeam această abordare și când am văzut Coloana Infinitului pentru prima oară am avut impresia că mă întâlnesc cu ceva care nu era din lumea mea, dar parcă mereu a fost prezent în lumea mea.”

La rândul său directorul interimar al MNAR, Liviu Constantinescu, a spus:

“Domnișoara Rimes, bănuiesc că sunteți domnișoară, mulțumesc pentru prezență pentru că Muzeul Național de Artă al României, iată, este gazda unui eveniment pe care îl dorim important pentru memoria lui Brâncuși.”

Liviu Constantinescu, director interimar al MNAR

Declarațiile Irinei Rimes și alegerea făcută de Ministerul Culturii au stârnit un val de critici și ironii la adresa cântăreței și a ministerului.

Actorul Marius Manole a sărit în apărarea Irinei:

vad ca toata lumea face glume pe seama Irinei Rimes. Mie mi se pare foarte draguta si e un om de bun simt. S a ajuns la…

Publicată de Marius Manole pe Joi, 13 februarie 2020

Ministerul Culturii va celebra Ziua Brâncuși la MNAR, cu o proiecție care a costat aproximativ 40.000 de euro. Iată programul complet:

“Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal) va găzdui un spectacol high-tech de proiecții în cadrul căruia publicul va putea viziona holograme ale sculptorului și ale lucrărilor sale consacrate.

Mai mult, Muzeul Național de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile de 19 februarie și organizarează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională.

Tot cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși. Muzeul Național Constantin Brâncuși își va deschide porțile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.

Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, așa cum spune Brâncuși <<lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face>>. Astfel, am reușit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viața și opera marelui artist, chiar în nou înființatul Muzeu Național Constantin Brâncuși”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Menționăm că evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși sunt realizate numai din sponsorizări.” – comunicatul Ministerului Culturii


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

15 thoughts on “Irina Rimes, aleasă ambasadorul Zilei Brâncuși de către Ministerul Culturii: “Am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor””

  1. Pingback: Irina Rimes a fost aleasă ambasadorul Zilei Brâncuși de către Ministerul Culturii: „Am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor”

  2. Nu nu mai e nimeni! Au plecat toti din tara ca Brancusi sa isi faca un nume si o viata dincolo de hotarele patriei.
    Daca tot continuati sa va blamati semenii romani cum sunt si de ce sunt asa veti ramane si fara ei.

  3. Pingback: Irina Rimes, monument de ignoranță, aleasă ambasadorul Zilei Brâncuși: “Lucrările lui că nu reprezentau neapărat cum se numesc” ⋆ Universul.net

  4. Fata a fost cinstita si a spus cum a gandit cand era un copil ce a ti fi vrut sa spuna o analiza a operei unui sculptor a viziunii si creatiei unui om matur, asa vad copii acele opere ca pe niste pietre cu denumiri ciudate, nu suportati sa vedeti ca altii spun altceva in loc de dorintele voastre de lauda asupra operelor unor romani care si au desavarsit operele si talentele pe alte meleaguri si care le au recunoscut meritele.

  5. Poate e mai bine asa, ea le poate expune printr-un limbaj apropiat tineretului de azi valorle noastre nationale…cel putin unii dintre followers-i vor lua act despre acestea prin intermediul ei, exemplul ei de a fi interesata de astfel de lucruri poate fi de urmat pentru multi.

    1. Magdalena ChioreanuMagdalena

      Ptr multi analfabeti….
      Din pacate,in tara sunt tineri cu favultate care nu stiu sa se exprime.
      Nici nu le pasa.
      Ca urmare, ajung vanzatori de cosmetice in strada ( de ex), vum stiu un caz ! Oricum, ignoranta lor pornește din familie, care nu cred ca au o biblioteca in casă, sau i-a pus sa citeasca o carte, de mici! Apoi profesorii nu au observat greselile lor ( elevilor, studentilor) de exprimare !!!!!!

  6. Lipsă de respect față de Brâncuși. Un analfabet (cultural) să propună ca hermeneut al lui Brâncuși o agramată. Academia Română nu se trezește?… Premierul nu-l demite pe cel incompetent și, mai ales, de rea credință?

  7. Ministrul Culturii daca a vazut ca Antena 1 a dus-o pe Vulpita la Parlament a zis ca Irina Remes este mai in masura sa ajunga Ambasadoare.

  8. UNDE DUCE EDUCAȚIA LISPITĂ DE CULTURĂ GENERALĂ

    Cel mai grav este faptul că îi și sar în apărare cu argumente tembele – e tânără vai de mine, da câtă frumos, da ce vă tot luați de ea. Sunt erori de exprimare, asta e clar. Că nu știi, hai să spunem că nu-i o tragedie (deși, este, oricum grav). Sincer nu știu nici eu multe lucruri despre artă și Brâncuși. Dacă vrea cineva să mă ia la întrebări și nu știu nu o să mă dau deștept, nu o să-mi dau cu „părerea mea” unde nu știu nimic. Măcar analizez cum stă situația, aflu dacă sunt sau nu în eroare. Oriocum știu măcar ce este aia simbolistică în artă și scot din cap 3-5 opere ale lui Brâncuși fără să mă uit „pă net”.
    Dar dacă ai fost numită să faci asta ia fă toanto un „Goagăle”, dă pe wikipedia, citește o broșură , în treabă pe cineva să nu te faci de toată oha. Documentează-te făpune poe cineva să îți explicea. Da și asta e treabă pe care începi să o simți dacă ai cultură generală. Astea sunt investițiile în cultură? Asta este promovarea culturii pentru tineret? Vai mama noastră ne ducem pe copcă cu totul. VAi mama noastră câtă ură față de educație și cultură.VAi mama noastră câtă mentalitate lumpenproletară, stalinistă deghizată în progresism, ne-a intrat în sânge.

  9. e foarte interesant. de ziua lui brincusi s-a vorbit mai mult de Irina Rimes. Notez in februarie 2020 – cautare google: informatia reflectata in Digi24, Antena 3, G4media, Hotnews, mediafax, libertatea, ziare.com, agerpres, culturaladuba.ro . A ajuns si la mine si am aflat ca in 19.02, acum 140 si ceva de ani s-a nascut C. Brincusi. Supertare mi-am zis, de ce m-ar interesa…. Insa am aflat ca sint controverse. Lumea discuta. S-a pronuntat marele CTP. CTP nu se pronunta cind nu are ceva de spus. Ziua lui Brincusi s-a sarbatorit si in 2019. Au cautat aparitii pe google in acesta perioada: au fost articole in agrpres, mediafax, basilica, portal invatamint, icr. Si cam atit. Informatia a trecut pe linga mine, si pe linga alti milioane de romani. CTP nu s-a pronuntat in 2019, nu am auzit nimic de Brincusi din partea CTP sau al altora. Eu nu am stiut in 2019 ca avem o sarbatoare dedicata marelui disparut. Acum, in 2020, eu si citeva milioane de romani, stim datorita Irinei. Multumim Irina Rimes.

  10. Segmentul de populație căruia i se adresează Irina la acel nivel poate percepe opera lui Brâncuși.Daca s-a urmărit ideea de a vorbi despre Brâncuși până la urmă s-a reușit.Cei care dau în Irina i-au provocat pe admiratorii ei să afle mai multe despre sculptor.Nu are rost să ne imbatam cu apă rece crezând că suntem ff culți.Romania nu l-a apreciat niciodată pe Brâncuși la adevărata valoare,iar părerea artistului despre noi ca popor o stim unii…….,,,V-am lăsat proști și v-am găsit și mai proști…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *