Skip to content

Irina Margareta Nistor: “Premiile Oscar de anul acesta au fost ca un mic dejun la Tiffany, dar fără o Audrey Hepburn.”

foto: Facebook/Irina Margareta Nistor

Cel mai cunoscut critic de film din România și vocea cu care au crescut generații întregi, Irina Margareta Nistor, a comentat pentru Cultura la dubă ediția de anul acesta a Premiilor Oscar. Am aflat astfel care au fost preferințele sale și de ce, dar și ce legătură a existat între premianții de la Oscar pentru actorie și România.

De exemplu, Irina Margareta Nistor a avut ocazia să îl cunoască pe Joaquin Phoenix la București, când acesta a fost invitatul lui Cristian Mungiu la prima ediție a American Film Festival. De altfel, Mungiu este singurul român cu drept de vot la Oscaruri, după ce în 2016 a fost invitat să devină membru al Academiei Americane de Film.

Știu că aveați o altă preferință pentru “cel mai bun film”. De ce credeți că Parasite a luat premiul cel mare?

Mi-ar fi plăcut să câștige 1917, mi s-a părut mai sensibil. Dar Parasite este un film care atrage mai tare atenția, șochează și este violent. Vorbește despre invidie, iar acesta este un fenomen prezent în societate. Mulți săraci îi invidiază pe bogați și își doresc viața lor, așa că mulți oameni s-au regăsit în acest film.

De ce ați fi dat Oscarul filmului 1917?

M-a bucurat foarte tare și m-a surprins faptul că a prins foarte bine în rândul tinerei generații. Este filmat foarte modern, dar oricând l-ai fi difuzat în acești 92 de ani ar fi putut să prindă la fel de bine. Este un film care reușește să te fure. Simți că ești acolo, te prinde. În plus, 1917 este dovada faptului că trebuie să băgăm la cap poveștile pe care ni le spun bunicii. Iată ce capodopere pot lua naștere.
Mă bucur, totuși, că a luat premiul pt imagine, nu avea cum să ia altcineva.

Joaquin Phoenix a fost răsplătit pentru rolul din Joker. Ați fi dat altcuiva statueta?

Joaquin Phoenix merita Oscarul. A jucat un rol foarte greu. Să nu uităm că înaintea lui au interpretat rolul Jack Nicholson și Heath Ledger. Phoenix este foarte timid în realitate și s-a pregătit mult pentru acest rol, să intre în acea stare. De altfel, el provine dintr-o familie cu mulți copii, iar fratele lui, River Phoenix, a murit în urmă cu mulți ani.

L-am cunoscut pe Joaquin la București, a venit la mine și m-a îmbrățișat. Știa despre mine pentru că era foarte curios să afle lucruri din perioada comunistă, iar filmele erau una dintre puținele noastre plăceri din acea perioadă.

Joaquin Phoenix și Irina Margareta Nistor la București
Joaquin Phoenix și Irina Margareta Nistor la București
foto: Facebook

Cea mai bună actriță în rol principal, Renee Zellweger. A fost o Judy Garland autentică?

Renee a ales să o interpreteze într-o manieră destul de rece pe Judy Garland. Ea nu era chiar așa, iar acum nu se poate apăra. Pe de altă parte, Renee Zellweger nici nu a avut concurență.

Brad Pitt avea un premiu Oscar după ce a fost producătorul filmului 12 ani de sclavie, dar nu avea nicio statueta pentru actorie, deși a avut mai multe nominalizări. Merita Oscarul pentru rolul secundar din Once upon a time in Hollywood?

Ce mă bucur! În sfârșit a câștigat! Merita premiul, a făcut un rol foarte bun în filmul lui Tarantino.

The Irishman a fost marele perdant de la Globurile de Aur. V-ați așteptat să fie marele perdant și la gala premiilor Oscar?

Martin Scorsese consider că a fost nedreptățit. The Irishman a pierdut tot ce se putea pierde anul acesta. E un film care a fost difuzat pe platforma Netflix, dar ar fi trebuit văzut la cinema pentru că acasă îți pierzi răbdarea. Este foarte lung, iar dacă faci pauze nu mai are același efect.

Ce v-a plăcut la gala din acest an?

Mă bucură faptul că mulți dintre câștigători au legătură cu România. Joaquin Phenix a filmat în România pentru producția The Sisters Brothers, Renee Zellweger a fost aici pentru rolul din Cold Mountain, pentru care a și câștigat mai multe premii, inclusiv un Oscar și un Golden Globe, iar câștigătorului de anul acesta pentru un rol secundar, Brad Pitt, i-a dat replica românca Anamaria Marinca, în urmă cu câțiva ani, în Fury.

În competiția de la Hollywood a intrat, chiar dacă nu cu o nominalizare pentru imagine, și românul Mihai Mălaimare Jr., care a fost director de imagine al peliculei Jojo Rabbit. O altă producție cu care a ajuns Mihai Mălaimare Jr. la gala Academiei de Film a fost The Master, în 2012, în care a jucat Joaquin Phoenix. Mihai s-a lansat internațional după ce a avut o colaborare în țară cu Francis Ford Coppola, iar acesta l-a recomandat apoi în străinătate și a făcut treabă bună.

Care sunt micile dumneavoastră plăceri nevinovate când vine vorba de premiile Oscar?

Îmi place să admir ținutele. Mi-au plăcut aparițiile de pe covorul roșu și am observat că vedetele au defilat cu foarte multe bijuterii, astfel încât am avut senzația ca luam micul dejun la Tiffany. Dar am simțit lipsa unei Audrey Hepburn.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *