Agenția de fotografie Inquam Photos a lansat primul album de fotojurnalism la Librăria Humanitas.

Inquam Photos a lansat un album de fotografie de presă la Humanitas: „Ce a fost mai important în istoria României în ultimii 9 ani de zile se află între aceste 192 de pagini”

foto: libhumanitas.ro

Agenția de fotografie Inquam Photos a lansat primul său album de fotojurnalism la Librăria Humanitas. „Ce a fost mai important în istoria României în ultimii nouă ani de zile se află între aceste 192 de pagini”, a declarat fotograful Octav Ganea, unul dintre acționarii agenției Inquam Photos.

Fotografii Inquam Photos au surprins până acum în imagini sute de evenimente, iar fotografiile lor au fost preluate de multe publicații de presă și televiziuni din România, dar și de publicații internaționale precum Reuters.

„Fondarea, de către Ovidiu Micsik, în 2013 a agenţiei de fotojournalism Inquam Photos a avut la bază ideea de a oferi fotoreporterilor ce activaseră în presa naţională, cei care au fost printre primii afectaţi de criza financiară din 2008 în majoritatea redacţiilor din România, o platformă prin care să îşi facă în continuare imaginile cunoscute publicului, să informeze şi să prezinte realitatea.

Nu am fi bănuit atunci că un număr de ani mai târziu vor exista redacţii de ştiri în care, la câteva secunde de la evenimente majore, prima întrebare urma să fie: “a ajuns instantul de la Inquam?”.

Toate acestea păreau cu atât mai greu de imaginat când majoritatea redacţiilor din ţară, naţionale sau locale, aveau ca furnizori unici de fotografie de presă două „agenţii foto internaţionale” arhicunoscute, Google şi Facebook, iar pentru cei mai mulţi dintre patronii de presă legea dreptului de autor producea efecte doar când materialele lor erau preluate, nu şi invers.”, a transmis agenția printr-un comunicat de presă.

Liviu Dragnea la DNA/ foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Printre cele mai importante evenimente acoperite de membrii echipei Inquam se numără protestul din 10 august 2018, vizita Papei Francisc în România în 2019, pandemia de COVID-19 și criza refugiaților ucraineni.

Anul trecut, Octav Ganea a primit Premiul I la categoria Fotojurnalism – fotografie de știri la Gala Superscrieri pentru o serie de 10 fotografii surprinse în timpul pandemiei.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Succesul Inquam Photos este garantat de calitatea fotografiilor, dar și de rapiditatea cu care acestea sunt livrate publicațiilor de presă. În spatele succesului stă însă și foarte multă muncă și un efort constant de a aduce la cunoștință societății importanța respectării dreptului de autor.

„Inquam duce o luptă continuă de nouă ani pentru corecta aplicare a legii dreptului de autor. Vrem ca oamenii care creează conținut vizual să fie respectați așa cum sunt respectați orice creatori de conținut.”, a declarat Octav Ganea la evenimentul de lansare a albumului.

Octav Ganea a vorbit despre respectarea dreptului de autor al fotografilor, cât și despre parcursul său profesional într-un interviu pentru Cultura la dubă, care poate fi citit AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *