Skip to content

Înainte și după restaurare. Bojdeuca lui Ion Creangă a fost “modernizată” de Consiliul Județean Iași

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că lucrările de restaurare a Bojdeucii lui Ion Creangă au fost finalizate și a publicat primele imagini cu noul aspect al casei memoriale. Acestea au stârnit mii de comentarii critice pe pagina de facebook a politicianului PNL.

Din imagini se poate observa că pereții au fost îndreptați, ca la o clădire modernă, iar noul parchet înlocuiește pardoseala originală care, potrivit, documentelor istorice, era din lut. De asemenea, grădina și scările au fost complet modificate. Dacă scările originale aveau o balustradă din lemn, acum aceasta este din metal vopsit în alb.

Înainte de restaurare/ foto: ziaruldeiasi.ro
În timpul lucrărilor de restaurare/ foto: ziaruldeiasi.ro

“Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii.”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Interior înainte de renovare/ foto: facebook
Interior după renovare/foto: facebook Costel Alexe

Lucrările aveau nevoie de aviz de la Ministerul Culturii și era necesar să fie supervizate de specialiștii ministerului în patrimoniu, prin Direcția de Cultură Iași. Ministerul Culturii este condus de Raluca Turcan, colegă de partid la PNL cu Costel Alexe. Până în acest moment, aceasta nu a oferit un punct de vedere.

De cealaltă parte, senatorul USR de Iași, Marius Bodea, cere o anchetă în acest caz.

Schingiuirea memoriei și o oroare marca Costel Alexe. Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, redată în folosință după ce s-a intervenit cu materiale de la magazinele de bricolaj, a încetat să mai existe. Nu doar legi s-au încălcat aici, ci s-a călcat efectiv istoria în picioare. Proporțiile clădirii originale nu mai există, iar întreg ansamblul din jur, de un kitsch înfiorător, decontextualizează grosolan spațiul în care și-a petrecut ani din viață marele scriitor. Bojdeuca ni se arată astăzi mutilată, fiind reabilitată parcă pe baza standardelor dictate de construcția vilelor baronilor locali moderni.

Noua lucrare de la Bojdeuca lui Creangă/ foto: facebook Costel Alexe

Dacă recepția finală a fost deja realizată, dacă proiectul arhitectural a fost aprobat și execuția este fidelă (monstruozitatea de azi), atunci totul are datele unei fraude. A fost fraudată istoria și a fost tratată în bătaie de joc orice regulă de patrimoniu. Avem nevoie urgentă de o anchetă care să stabilească circuitul de avizare în vederea reabilitării bojdeucii lui Ion Creangă. Este echivalentul cu a pune termopane și pereți de rigips tuturor caselor din Muzeul Satului!

Totul în România pare că a devenit o butaforie. Avem o Comisie Națională a Monumentelor Istorice care trebuie să se pronunțe. Solicit experților în patrimoniu, Ordinului Arhitecților, să facă un pas în față și să își exprime punctul de vedere. Ministerul Culturii are o responsabilitate directă și el, prin Direcția Județeană pentru Cultură Iași, fără avizele căreia lucrările nu puteau demara.“, a declarat acesta.

Costel Alexe (stânga) la recepția lucrărilor/ foto: facebook Costel Alexe

Lucrările de restaurare au fost realizate de firma Iașicon, care deține monopol pe restaurarea clădirilor de patrimoniu din Iași, muzee sau biserici. Iașicon a câștigat aproape toate licitațiile pe acest segment, organizate de CJ Iași. Printre lucrările executate se numără Cetatea Neamțului, Palatul Culturii din Iași, Muzeul Unirii din Iași, Palatul Cuza din Ruginoasa, Biserica Armeană din Iași, Palatul Copiilor din Iași, Teatrul Național Vasile Alexandri din Iași.

Bojdeuca lui Creangă este prima casă memorială din România transformată în muzeu încă din 1918 și este clasată pe lista monumentelor istorice.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *