foto: Emanuel Ciobanu
Hanul Solacolu, monument istoric situat pe Calea Moșilor din București, este cu un pas mai aproape de a fi restaurat. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a finalizat procedura de expropriere și va începe lucrările de punere în siguranță a clădirii. Ulterior, autoritățile ar urma să acceseze și fonduri pentru restaurare.
Scopul final este ca Hanul Solacolu, aflat acum în pericol de colaps, să devină „un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni”, a precizat edilul. În plus, acesta a publicat și o fotografie a modului în care ar trebui să arate clădirea la sfârșitul procesului de restaurare.
Situația gravă în care se află astăzi Hanul Solacolu, cu bucăți de tencuială desprinse și ziduri prăbușite, este rezultatul a ani de neglijență și încurcături birocratice.
Clădirea a fost ridicată în 1859, la cererea fraților Solacoglu, negustori de origine turcă din Bulgaria. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a fost afectată de un incendiu, dar a continuat să fie locuită până în anii ’80, când, potrivit Historia, a fost în pericol de demolare.
În anii 1990, hanul a intrat în administrația Capitalei și a fost inclus în Planul Național de Restaurare pentru reabilitatea centrului istoric. Lucrările nu au început, însă, niciodată.
În 2003, monumentul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu. Aceștia erau obligați prin lege să îl protejeze, dar au declarat în repetate rânduri că lucrările necesare sunt foarte complexe și nu au fonduri suficiente pentru ele. Drept urmare, hanul a continuat să se degradeze, iar în 2010 acoperișul s-a prăbușit.
În 2016, între Ministerul Culturii și proprietarii hanului au existat inclusiv discuții privind un potențial parteneriat public-privat prin care monumentul să fie restaurat cu fonduri europene. Și aceste discuții au eșuat, deoarece moștenitorii nu au avut bani pentru documentație.
Într-un sfârșit, în anul 2019, Consiliul General al Capitalei a adoptat o Hotărâre privind exproprierea clădirii și începerea lucrărilor de conservare. În bugetul pe anul 2020 au fost alocate și fonduri în acest sens, dar ele au rămas nefolosite.
Abia în luna noiembrie a anului trecut a fost votată încă o Hotărâre pentru actualizarea sumei necesare exproprierii, iar acum procedura s-a încheiat. Astfel, Hanul Solacolu a intrat din nou în proprietatea primăriei. Rămâne, însă, de văzut când vor începe și lucrările propriu-zise pentru refacerea sa.