Freelancerii vor primi de la stat 4.072 de lei/lună pe perioada crizei. Cererile pot fi depuse de mâine. Vedeți aici procedura

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat azi, în conferință de presă, că de mâine vor putea fi depuse cererile și declarațiile pe propria răspundere pentru primirea ajutorului pe care statul îl va oferi persoanelor care au rămas fără venituri din cauza crizei provocate de COVID 19.

Suma anunțată va fi impozitată, astfel că venitul final va ajunge la aproximativ 2.300 de lei/lună.

Este vorba despre artiștii independenți, cei care lucrau pe PFA sau pe drepturi de autor, ori alte forme independente de activitate, dar și de cluburi sportive. Pentru cei angajați, intrați în somaj tehnic, angajatorul se va ocupa de obținerea fondurilor de sprijin.

Pentru a obține ajutorul de la stat, independenții trebuie să depună online, la adresele Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, o cerere tip și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă că nu mai obțin alte venituri pe această perioadă și că au întrerupt activitatea din cauza crizei.

Indemnizația va fi acordată inclusiv pe perioada de criză care a trecut, 16-31 martie, iar pentru aceasta solicitarea trebuie făcută între 1 și 10 aprilie 2020. Pentru venitul pe luna aprilie, cererile vor fi depuse în perioada 1 – 10 mai 2020.

Banii vor fi virați în contul bancar în maximum 15 zile, iar pe lângă cerere și declarație trebuie depus și un extras de cont recent, care să ateste că acel cont aparține persoanei care solicită ajutorul.

“Măsurile luate de gurvenul Orban se raportează la decretul emis de președinte, pe perioada 16 martie – 16 aprilie 2020. În funcție de evoluția lucrurilor, vor apărea reglementări ulterioare adaptate la ceea ce va fi la momentul respectiv.”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Așadar, sprijinul financiar va fi acordat pe perioada 16 martie – 16 aprilie (dacă nu se va prelungi termenul), în două tranșe: pe luna martie și pe luna aprilie.

Ministrul Muncii a dat asigurări că procedurile au fost simplificate cât se poate de mult, că nu se vor face verificari asupra declarațiilor pe propria răspundere în această perioadă de criză, însă ulterior vor fi făcute verificări prin sondaj, iar cei care au mințit vor intra sub incidența legii privind falsul în declarații.

“Nu se fac controale în această perioadă. Am vorbit despre încredere, în sensul că statul trebuie să fie foarte aproape și rapid alături de cei care trec prin momente delicate, atât angajați, cât și angajatori. Nu înseamnă, însă, că nu vă cerem responsabilitate, în condițiile în care vorbim despre bani publici.”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Suma de 4.072 de lei reprezintă 75% din salariul mediu brut pe economie, care în 2020 este de 5.429 de lei.

Din suma de 4.072 de lei se vor plăti contribuțiile pentru asigurarea medicală și impozit către stat, dar nu a fost stabilit, deocamdată, felul prin care aceste contribuții vor fi achitate.

“Vorbim despre 75% din salariul mediu brut, mai exact de 4.072 de lei. Din această sumă se vor plăti contribuții de asigurări sociale și impozit. Felul în care se vor plăti aceste contribuții, termenul la care se vor plăti și modalitatea vor fi reglementate printr-un ordin comun al ministrului Muncii cu ministrul Finanțelor.”

Alin Ignat, secretar de stat în Ministerul Muncii

Adresele la care vor putea fi depuse cererile sunt afișate pe site-urile Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din fiecare județ.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să accesați site-ul autorității responsabile http://www.mmanpis.ro/


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

27 thoughts on “Freelancerii vor primi de la stat 4.072 de lei/lună pe perioada crizei. Cererile pot fi depuse de mâine. Vedeți aici procedura”

   1. Alexandra Tănăsescu

    Bună ziua, vă recomandăm să citiți și să urmăriți site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială dacă aveți nelămuriri.http://www.mmanpis.ro/ După cum este precizat și în articol, cererile vor putea fi depuse începând de MÂINE. Ministrul Muncii a anunțat azi că formularul tip urmează să fie publicat pe parcursul acestei zile.

    Cererile se depun pe adresele de mail ale Agențiilor Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din fiecare județ.

 1. Bună ziua! Unde se află acel link care trebuie completat de către un artist liber profesionist ??? Si dacă, cererile nu au încă tipizate cum să le completăm??? Sau vă, bateti joc????

  1. Alexandra Tănăsescu

   Bună ziua, vă recomandăm să citiți și să urmăriți site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială dacă aveți nelămuriri.http://www.mmanpis.ro/ După cum este precizat și în articol, cererile vor putea fi depuse începând de MÂINE. Ministrul Muncii a anunțat azi că formularul tip urmează să fie publicat pe parcursul acestei zile.

 2. Buna ziua,
  Ce se înțelege prin ” ori alte forme independente de activitate” ? Aici intră și persoanele cu nu sunt înregistrați că entități fiscale de exemplu persoane fizica care are un contract de promovarea marketing gen Profishere?

  1. Alexandra Tănăsescu

   Bună ziua! De exemplu: contracte de prestări servicii pe persoană fizică. Trebuie să fi avut până la momentul crizei niște forme contractuale, care să ateste că încasați bani pentru activitatea dumneavoastră individuală și că această activitate a încetat din cauza declanșării crizei.

   Dar cel mai bine ar fi să cereți lămuririle necesare de la autorități, găsiți aici contactele INFO LINE http://www.mmanpis.ro/

 3. Am încercat să descarc fișierul ptr.artistiiliber profesioniști înscriși la Ucmr și e gol fișierul! Poate astăzi se rezolvă, perioada e scurta până pe 10! Mulțumesc!

  1. Alexandra Tănăsescu

   Bună ziua! Puteți aplica pentru a primi banii pe perioada 16-31 martie doar dacă activitatea dvs a fost ÎNTRERUPTĂ de criza coronavirus și nu ați mai încasat bani din alte surse. De asemenea, trebuie să aveți un contract din ultimele 3 luni care să ateste că înainte vă desfășurați activitatea respectivă.

   1. Buna ziua tuturor!
    Am și eu o întrebare…
    In cazul PFA , II , IF ni s-a comunicat din partea AJOFM și câteva dintre contabilele cu care lucram eu și colegii mei următorul aspect:

    Contul in care se face viramentul celor 75% TREBIUE sa fie cont de PFA, II, IF… Nu este Ok contul personal. Poate cineva sa lămuriri privind acest aspect? .. având in vedere ca multe PFA-uri nu au cont separat de cel personal…

    Multumesc,

 4. Am incercat contactarea pe numerele de telefon si mail, insa nu reusesc sa contactez pe nimeni si mail-urile au fost respinse! De aceea am adresat aici intrebarea.

  1. Alexandra Tănăsescu

   Mai încercați la numerele de telefon respective. Noi am reușit de câteva ori să vorbim cu funcționarii publici.

 5. Dacă am un Srl profil design, fără salariati si nu am încasări pe firma in aceasta perioada, beneficiez de acest venit? si unde ma încadrez ? M-am uitat pe http://www.mmanpis.ro si nu vad unde m-as încadra. Multumesc anticipat!

  1. Pentru SRL nu este valabil. Am sunat sa intreb, fiind in aceeasi situatie. Veniturile mele provin exclusiv din contracte media pentru evenimente culturale. Poate scriem undeva sa modifice normele de aplicare, incluzand si SRL cu actionar unic.

 6. Bună ziua,
  Pensionarii care au Contract de Cesiune Drepturi De Autor pe perioadă martie-iunie, întrerupt din cauza crizei, beneficiază de acest ajutor?
  Mulțumesc!

  1. Alexandra Tănăsescu

   Buna ziua! Nu, fiindcă au deja un venit din bani publici – pensia. Acest ajutor este pentru sprijinirea persoanelor care nu au nicio altă sursă de venit.

 7. Buna ziua. sunt presedinte dar si antrenor, angajat cu carte de munca, la un club sportiv privat. nu mai am avtivitate din 10 martie…toata activitatea mea a fost sistata conform ordonantelor, in concluzie nu am niciun venit. Pot beneficia de ajutor? multumesc

 8. Buna,

  Sunt angajat part time + am un pfa. Incasarile pe PFA mi-au scazut 80% in martie
  Practic sunt sub minim pe economie, pot sa beneficiez de ajutor?

 9. Vor fi facute verificari ulterioare foarte stricte, pentru fiecare caz in parte, este vorba de bani publici. In prima faza toate cererile depuse vor fi triate si verificate pentru indeplinirea conditiilor. Este vorba de un ajutor, se adreseaza celor care nu pot supravietui altfel pe perioada asta, nu celor care au suficiente rezerve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *