Fabrica de Pensule din Cluj își încheie definitiv activitatea. “Este un eșec colectiv.”

Fabrica de Pensule, unul dintre primele și cele mai ample proiecte artistice colective din România, își încheie activitatea după 13 ani de existență. Echipa a făcut anunțul într-un comunicat publicat pe Facebook.

„În aceste momente în care atenția întregii lumi, inclusiv a noastră, e orientată spre criza din Ucraina vecină, anunțul nostru vine într-un context mai complicat decât ne-am fi așteptat. Cu toate acestea, Fabrica de Pensule anunță decizia de închidere definitivă a proiectului său”, a transmis organizația.

Printre motivele care se află în spatele acestei decizii, coordonatorii proiectului invocă incapacitatea autorităților din România de a susține inițiativele culturale independente și superficialitatea partenerilor internaționali:

„Închiderea fabricii reprezintă un eșec. E eșecul nostru colectiv, al comunității Fabricii care nu reușește să păstreze o rețea vie dincolo de spațiul fizic împărtășit, dar și eșecul autorităților locale și naționale care nu reușesc să identifice bunul cultural comunitar și să susțină pe termen lung pe cei care contribuie la producerea acestuia; e și eșecul partenerilor internaționali (mai mici și mai mari) de a pune degetul pe proiecte, activități, organizații, artiști și de a contribui la susținerea acestora (tot pe termen lung) dincolo de ceea ce pare imediat capitalizabil sau confirmă/mimează programe convenabile orientate tot mai mult spre festivalism și divertisment.”

foto: fabricadepensule.ro

Fondată în 2009 în Cluj-Napoca, Fabrica de Pensule a pornit ca o organizație non-profit care a reunit peste 50 de artiști, galeriști și manageri culturali.

Ei au pus bazele unui spațiu independent de artă contemporană chiar în fosta fabrică de pensule din Cluj, oferind un exemplu de transformare a unei foste clădiri industriale în spațiu cultural. În cei 2000 de metri pătrați ai fostei fabrici au fost amenajate 29 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii şi spații de expoziție și de spectacole.

 În 13 ani de activitate, Fabrica de Pensule a coordonat sute de proiecte culturale și a organizat peste 2000 de evenimente și activități: expoziții, reprezentații ale spectacolelor de teatru și dans contemporan, dezbateri, discuții și întâlniri, ateliere, proiecții de filme, concerte și alte evenimente interdisciplinare.

Potrivit anunțului, clădirea care găzduia activitatea Fabricii de Pensule va redeveni un spațiu industrial.

foto: fabricadepensule.ro

„E tot mai limpede că, în timp ce o bună parte a instituțiilor publice continuă să alunece într-o profundă irelevanță, organizațiile culturale independente din România nu par să poată supraviețui în următorii ani fără un suport real la nivel local și național.

Modelul de funcționare al acestor organizații se bazează în continuare pe muncă prost plătită și multă auto-exploatare. Fără măsuri concrete care să presupună modificări legislative și bugete (semnificativ) mai mari care să aducă mai multă stabilitate și predictibilitate sectorului, vom fi în curând martorii deșertificării culturale și civice a comunităților din țară.

În contextul crizei instituționale interne și mai ales a situației grave în care se găsesc școlile și muzeele, aflate într-o continuă degringoladă, este fundamental ca organizațiile culturale neafiliate structurilor de putere să-și poată continua activitatea”, a mai transmis echipa Fabricii de Pensule.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Fabrica de Pensule din Cluj își încheie definitiv activitatea. “Este un eșec colectiv.””

  1. > Fără măsuri concrete care să presupună modificări legislative și bugete (semnificativ) mai mari care să aducă mai multă stabilitate și predictibilitate sectorului, vom fi în curând martorii deșertificării culturale și civice a comunităților din țară
    Nu. Comunitatile vor continua sa existe, oamenii vor continua sa creeze lucruri pe care vor sa le creeze. Da, unii vor trebui sa mai faca si altceva. Nu, nu sunt genul care striga ‘sa mearga la munca, sa-si ia un job adevarat’, dimpotriva – consider ca e un job adevarat sa fi artist, tocmai de aceea soarta artistilor e pusa in echilibru cu a celorlalti angajati – adapteaza-te sau mori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *