Expoziție Mircea Cantor la Villa Medici din Roma

Începând de joi, 20 mai, lucrări ale lui Mircea Cantor sunt expuse la sediul Academiei Franceze la Roma, în complexul Villa Medici. Expoziția personală a artistului român face parte din seria Art Club, curatoriată de Pier Paolo Pancotto, și poate fi vizitată până pe 19 septembrie.

Aceasta reunește o varietate de lucrări ale artistului – videoclipuri, sculpturi, instalații, printre care și celebra lucrare „Cer variabil” (Ciel Variable).

Ciel Variable, Mircea Cantor/ foto: instagram

În grădina Villei este, de asemenea, expusă Chaplet (2021), una din cele mai recente lucrări ale lui Mircea Cantor, formată din 120 de metri de celuloid imprimat cu amprentele artistului.

Chaplet, 2021, Mircea Cantor/ foto: instagram

Mircea Cantor, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români pe plan internațional, este pictor, regizor, sculptor și desenator. Lucrările sale se încadrează în caracteristicile artei conceptuale, reunind multiple arii artistice. În prezent, Mircea Cantor locuiește în Cluj-Napoca și Paris.

Lucrările sale sunt expuse în cele mai mari muzee din lume, precum Centrul Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York, Museo Nacional Reina Sofia din Madrid sau Muzeul de Arta din Philadelphia. În 2011 a câștigat Premiul Marcel Duchamp, iar în 2019 a fost decorat cu ordinul de Ofițer de Arte și Litere în Franța și Ordinul Național al Meritului în rang de Cavaler în România.

Villa Medici este un complex arhitectural din Roma, fondat în 1576 de Ferdinando I de Medici, Marele Duce al Toscanei. Grădina Villei Medici se învecinează cu grădina Borghese, cel mai mare parc public din Roma.

Timp de un secol și jumătate, Villa Medici a fost una dintre cele mai elegante priveliști din Roma, fiind sediul ambasadei Marilor Duci la Sfântul Scaun. Când linia masculină a familie Medici a dispărut în 1737, vila a trecut în posesia Casei de Lorena și apoi, în timpurile napoleoniene, la Regatul Etruriei.

În acest mod, Napoleon Bonaparte a intrat în posesia Villei Medici, transformând-o în sediul Academiei Franceze de la Roma, pe care o găzduiește și în prezent.

Villa Medici a devenit o instituție reprezentativă pentru tinerii artiști, organizând rezidențe și expoziții pentru sprijinirea demersului lor artistic. Patrick Di Massimo, Yoko Ono și Claire Tabouret, Victor Man sau Simon Hantaï sunt câțiva dintre artiștii care au avut în trecut expoziții la Villa Medici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *