Expoziția lui Adrian Ghenie la Muzeul Hermitage – un real succes

Expoziția intitulată “I have turned my only face…”, inaugurată la Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg pe 21 noiembrie, în prezența pictorului român Adrian Ghenie, ar fi trebuit să se încheie inițial pe 2 februarie 2020. Dar pentru că s-a bucurat de succes, durata expoziției a fost prelungită până pe 8 martie 2020.

Numele expoziției are o însemnătate aparte pentru Ghenie, fiind vorba despre un extras dintr-un poem al lui Nichita Stănescu – I have turned my only face…” – versul lui Nichita fiind Mi-am întors către soare unicul chip, din poemul O călărire.

Au fost expuse 12 lucrări semnate de Adrian Ghenie, a cărui artă este puternic marcată de influența copilăriei petrecute în comunism, dar și de impresia pe care artistul a avut-o asupra unor picturi celebre, inclusiv unele văzute într-un album cu tablouri de la Muzeul Hermitage, pe care Adrian Ghenie l-a primit în copilărie.

 Adrian Ghenie la vernisajul expoziției de la Hermitage
sursa: Hermitage/Facebook
Adrian Ghenie la vernisajul expoziției de la Hermitage
sursa: Hermitage/Facebook

Artistul a mărturisit că mulți ani la rând a lucrat la reproducerea respectivelor lucrări de la Hermitage, până când a ajuns la propriul său stil.

Chiar dacă Ghenie este deja un nume cunoscut și căutat pe piața artei, expoziția are o valoare uriașă pentru cariera artistului, fiind cunoscut faptul că adevărata apreciere pentru un artist nu constă în vânzarea lucrărilor sale la case de licitații, ci în expozițiile din marile muzee și galerii de artă.

 Picturile lui Adrian Ghenie expuse la Hermitage
sursa: Hermitage/Facebook
Picturile lui Adrian Ghenie expuse la Hermitage
sursa: Hermitage/Facebook

Muzeul Hermitage este unul dintre cele mai mari muzee din lume, având peste 1000 de săli și 60.000 de lucrări expuse, printre acestea numărându-se lucrări de Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Matisse, Gauguin sau Picasso.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Expoziția lui Adrian Ghenie la Muzeul Hermitage – un real succes”

  1. Este o maniera originala de a picta. O abordare interesanta si indrazneata in redarea realitatii, marcata de un spirit nelinistit, ce se revarsa din abundenta. Ma opresc aici cu succintul comentariu pentru ca nu sunt de specialitate ,si ma feresc de fraze bbanale si aprecieri superfluebanale

  2. Faptul că a ajuns acolo îl legitimează ca pe un artist important !Adrian Ghenie a pornit din Baia Mare ,unde este o adevărată școală de pictură și arte vizuale, este unul dintre cei mai interesanți tineri care s-au format aici,este foarte talentat și deosebit de norocos !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *