Skip to content

Elevi la protestul față de abuzul sexual în școli, de la ISMB: “În spatele acestor ziduri sunt oameni care profită de pozițiile lor de putere”

foto: Adelina Miron

Zeci de elevi din București au protestat miercuri, 8 iunie, la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, față de fenomenul abuzului sexual comis de profesori în instituțiile de învățământ din România.

În timpul protestului, desfășurat sub sloganul ”Împreună înlăturăm abuzul din școli”, a fost subliniată neputința elevilor în fața unui sistem complice la abuz, care îi protejează pe profesori și minimizează și mușamalizează experiențele traumatizante trăite de elevi.

”Trădare”, ”batjocură”, ”violență” sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de victimele și martorii hărțuirii sexuale comise de profesori în școli pentru a descrie ceea ce li s-a întâmplat sau ceea ce au văzut. Pe gardul ISMB au fost afișate mărturii ale elevelor privind abuzurile la care au fost supuse de profesori.

Sofia Scarlat, fondatoarea Girl Up Romania, a susținut un discurs la începutul protestului în care a acuzat instituția în fața căreia se afla de complicitate la abuz.

„Existăm ca organizație și ca echipă de patru ani și nu existat niciun moment în acești patru ani în care să nu fi auzit o poveste de abuz sau de hărțuire sexuală într-una dintre instituțiile de învățământ de la noi din țară.

Fie că este vorba despre hărțuire și abuz din partea colegilor, care este tolerat și scuzat de către profesori, sau fie că este vorba de abuz perpetuat de profesori, adolescenți din toată țara au venit la noi în repetate rânduri cu mărturii sfâșietoare și toți spun același lucru: ”nu știu ce să fac, oamenii sunt meniți să mă protejeze, aceștia sunt profesorii mei, dar nu știu ce să fac pentru că ei sunt chiar persoanele care mă supun la acest abuz. Îmi răpesc demnitatea, autonomia și siguranța.

Ce faci când oamenii care au jurat să te protejeze, de la părinți până la guvernul acestei țări, te supun unei violențe de neconceput? Unde te duci când ești exploatat chiar de autoritatea aceea?

Dacă ești din București, vii chiar aici, la ISMB, și atunci când vii aici vei fi trădat și batjocorit din nou pentru că în spatele acestor ziduri sunt și mai mulți oameni care profită de pozițiile lor de putere pentru a-i proteja pe oamenii care te abuzează.”, este o parte din mesajul pe care Sofia l-a transmis elevilor prezenți în fața Inspectoralului Școlar al Municipiului București.

Participanții la protest citesc mărturiile elevelor despre abuzul sexual / Foto: Adelina Miron

În timpul protestului au luat cuvântul mai multe eleve care au vorbit despre fenomenului abuzului emoțional și sexual în școli:

„Ce faci când ai 17 ani și profesorul tău îți spune să nu mai vii în fustă la școală că se uită doar după fundul tău? Ce faci când profesorul tău te atinge în timpul orelor? Ce faci când te duci la meditații la mate și pleci cu o cerere în căsătorie? Ce faci când profesorul tău cu 40 de ani mai mare te sună la miezul nopții beat și îți spune ”Bună pisi. Te iubesc” și alte chestii.

Am 17 ani când vă cunosc și mă învățați că corpul meu nu e doar al meu. Sunteți primul om care mă învață că eu nu îmi pot deține corpul. (…) Când trageți zăvorul și îmi spuneți ”Ți-o ceri”, ceva se zvârcolește în mine, se întoarce pe toate părțile și ar vrea să protesteze, să vă spună că nu e adevărat, că nu aș putea să mi-o cer de la cineva cu 39 de ani mai mare, însă nu pot să fac nimic.”, a transmis o elevă.

Protest abuz sexual școli România
Protest la Inspectoratul Școlar al Municipiului București/ foto: Adelina Miron

„Așa sunt copiii, nu știu ce fac. Hai că n-a fost așa rău. Nu avea de unde să știe că te doare. Lasă că și eu am pățit așa când eram de vârsta ta și am trecut peste. Așa e la pubertate. Era un copil, nu știa ce face. Era un copil, nu știa ce-ți face.

Învățăm definiția forțelor și fenomenelor, dar niciodată a abuzului. Învățăm despre război și bătălii, dar niciodată despre dragoste. Un lucru e cert, nu trebuie să învățăm despre frică, pentru că deja o simțim în fiecare zi când ne umiliți în fața clasei, când ne puneți mâna pe corp, când ne mustrați când tresărim la fiecare atingere, când rămânem blocați în timp, când nu mai simțim nimic, când ne ignorați strigătele de ajutor.

Ne îngropați realitatea în hârtii și intimidări, în presiuni și în note. Ne vorbiți despre inocență, dar inocența este în ochii voștri doar pentru abuzatori.”, a spus o altă participantă la protest.

Participanți la protestul ”Împreună înlăturăm abuzul din școli” / Foto: Adelina

În tot acest timp, mai multe persoane au intrat în clădirea instituției uitându-se la ceea ce se întâmplă de partea cealaltă a gardului, însă niciun reprezentant nu a ieșit în stradă pentru a oferi un punct de vedere. Sofia Scarlat a fost primită în incinta instituției pentru o discuție, însă până la momentul publicării materialului concluziile ei nu au fost făcute publice.

Contactat de Cultura la dubă, purtătorul de cuvânt al ISMB, Eleonora Larisa Gojnete, a declarat:

„În ultima vreme nu am primit astfel de sesizări (n.r. – de abuz sexual în școli). Sunt niște situații care există, care se întâmplă, nu le poate nega nimeni. Pe de altă parte, nici nu pot fi generalizate. Este posibil ca ele să fie raportate la nivel de instituție de învățământ. Conducerea instituției de învățământ, prin Consiliul de Administrație, printr-o comisie de cercetare disciplinară, este cea care poate să facă demersuri pe bucățica aceea pe care o gestionează.

La nivel de școală, lucrurile ar trebui să fie gestionate acolo, intern. Dacă lucrurile nu sunt gestionate, atunci evident că următorul pas este Inspectoratul, Ministerul.Trebuie să se intervină punctual, câtă vreme nu se poate generaliza. Și atunci, Inspectoratul ca să poată să intervină și să îndrepte trebuie să știe punctual. În momentul în care venim și spunem că lucrurile acestea se întâmplă, trebuie să spunem unde anume se întâmplă.

A rămas că vom stabili de comun acord o întâlnire în care să vedem în ce fel putem să colaborăm astfel încât să se reducă situațiile acestea.”

Atât Consiliul Național al Elevilor cât și Consiliul Elevilor București susțin că abuzul sexual în școli este un fenomen generalizat în România și că le sunt aduse la cunoștintă frecvent de către elevi astfel de cazuri.

„Primim extrem de multe raportări cu privire la cazurile de abuz sexual din școli și licee. Doar semestrul ăsta am avut e-mailul plin de raportări de genul acesta.”, a declarat președintele Consiliului Elevilor București, Delia Glăvan, pentru Cultura la Dubă.

Aceasta susține că în majoritatea cazurilor care au fost aduse în atenția Consiliului sunt demarate anchete în cadrul instituțiilor de învățământ, iar colaborarea Consiliului cu Departamentul de Siguranță Școlară din cadrul Poliției Capitalei este una foarte bună. Cu toate acestea, problema se perpetuează, iar mulți dintre elevi acuză în continuare mușamalizarea și minimizarea faptelor de hărțuire sexuală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Elevi la protestul față de abuzul sexual în școli, de la ISMB: “În spatele acestor ziduri sunt oameni care profită de pozițiile lor de putere””

  1. Mătăsel Gabriela

    Eu am divorțat de un pedofil cu putere, viata mea a fost și este în continuare un chin. Am gemeni de 5 ani și jumătate (fetiță și băiat) cu acest individ și nu îi pot lua chiar dacă am o hotărâre definitivă de divorț conform căreia copiii îmi sunt încredințați mie.
    Când am fost să îmi iau copiii am fost oprita în trafic de 5 echipaje de politie(3 echipaje de la sectia 5 și 2 echipaje de la sectia 4 București) și obligată să duc copiii înapoi.
    Situație este mult mai gravă decât am descris-o până acum acestui individ i s-au clasat toate dosarele în ultimii 5 ani.
    Vreau să știu dacă exista un procuror capabil să ancheteze un asemenea caz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *