Skip to content

El Pais: Mircea Cărtărescu este printre favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură 2020

foto: Barna Nemethi

Cotidianul spaniol El Pais a publicat pe surse o posibilă lista scurtă numelor selectate de Academia Suedeză pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2020.

Numele vehiculate de ziariștii spanioli sunt: Mircea Cărtărescu (România), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), Nina Bouraoui (Franța), Sofi Oksanen (Finlanda), Jon Fosse (Norvegia) și Liudmila Ulitskaya (Rusia).

“Scriitorii și editorii spanioli și străini consultați insistă că favoriții de anul acesta sunt Cărtărescu și Krasznahorkai.”

El Pais

Care este procedura de alegere a unui câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură?

Conform procedurii oficiale pentru alegea câștigătorului Premiului Nobel pentru Literatură, în prima etapă Academia primește propuneri.

Au drepturi să facă nominalizări: membrii Academiei Suedeze, membrii altor academii naționale, profesori de literatură și lingvistică ai universităților, câștigători anteriori ai premiului, președinții societăților de literatură recunoscute în țările respective. Dar, toți aceștia trebuie să primească, mai întâi, o invitație din partea Comitetului Nobel de a face o nominalizare.

Comitetul Nobel este format din 4-5 membri, care trimit în luna septembrie scrisorile oficiale către cei care sunt invitați să facă nominalizări. Aceștia au deadline până în februarie să trimită nominalizările.

Comitetul Nobel realizează o listă cu aproximativ 200 de nominalizări, pe care o trimite Academiei Suedeze. Academia are 18 membri, responsabili să aleagă, în final, câștigătorul.

În aprilie, Comitetul alege o listă preliminară de 15-20 de nume pe care Academia le va lua în considerare.

De pe această listă preliminară, tot Comitetul alege în luna mai lista scurtă, care conține 5 nume.

Politica Academiei Suedeze este să nu facă publică lista nominalizaților, pentru a nu influența juriul cu reacțiile din media, astfel că toate numele care ajung în presă nu sunt niciodată oficiale.

Între iunie și august, cei 18 academicieni suedezi studiază în profunzime operele scriitorilor rămași pe lista scurtă. De asemenea, membrii Comitetului realizează rapoarte individuale.

În septembrie, membrii Academiei discută meritele fiecărui candidat.

În octombrie este ales laureatul Nobel și este făcut anunțul oficial. Acesta trebuie să primească peste 50% din voturile celor 18 membri ai Academiei.

Pe 10 decembrie, laureații primesc premiul la Sotckholm. Acesta constă într-o medalie Nobel, o diplomă și o sumă de aproximativ 1.200.000 de euro.

Nu este prima dată când numele lui Mircea Cărtărescu este vehiculat printre favoriții la câștigarea Nobelului pentru Literatură, din contră. De câtiva ani încoace, scriitorul român este un obișnuit al acestei liste.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *