Skip to content

Edmond Lenarth, director muzical Electric Castle: „Vom oferi un mozaic al culturii, iar participanții vor putea savura stiluri muzicale din 23 de țări.”

Electric Castle va deschide vara aceasta sezonul marilor festivaluri de muzică printr-o ediție specială, între între 6-15 august 2021.

Timp de 10 zile, fanii Electric se vor bucura de peste 400 de evenimente, în peste 30 de locații din Cluj-Napoca și Bonțida. Vor fi prezenți peste 250 de artiști din 23 de țări, precum Turcia, Spania, Germania, Ungaria, Brazilia, Israel, Chile, Elvetia sau Bosnia & Herzegovina.

Deși Electric Castle Special a fost organizat într-un timp foarte scurt, mai puțin de două luni, anul acesta participanții la festival vor avea parte de o selecție muzicală bogată, diversă și plină de surprize.

Cel care se ocupă de line-up-ul Electric Castle este Edmond Lenarth, directorul muzical al festivalului, astfel că am încercat să aflăm direct de la sursă ce stă în spatele unui astfel de program și cum sunt selectați artiștii participanți.

Edmond Lenarth, director muzical Electric Castle

Electric Castle este un festival care și-a propus de la prima ediție să încurajeze descoperirea de noi genuri muzicale și artiști. Însă după un an de pauză, 2021 este un an diferit pentru organizatorii de evenimente, diferență vizibilă și la nivelul artiștilor invitați:

„Un context special a dus la nașterea unui concept unic de festival, adaptat acestor vremuri imprevizibile.”

“Ce am făcut? Ne-am lăsat inspirați. Am deschis harta și ne-am dat voie să explorăm noi tărâmuri muzicale.

Vrem să credem că am construit un line-up care răspunde curiozităților publicului larg și pe care fanii EC vor avea vreme de 10 zile timp să-l descopere, atât la Bonțida, cât și la Cluj-Napoca. Oferim un festival eclectic, lucru ce se reflectă și în line-up, iar anul acesta publicul va vedea că e totul mai accesibil, depinde de ei cum își construiesc experiența, prin îmbinarea mai multor variante de pass-uri și de bilete.”

L-am rugat pe Edmond să ne recomande câțiva artiști cu mai puțină expunere, dar care merită și pot fi descoperiți la ediția de anul acesta:

„Nova Materia, de exemplu, este un duo francez-chilian care abordează un cross-over între rock și electronic. Muzica care îi scoate pe ei în evidență incorporează sample-uri live din sunete produse de bucăți de metal, roci minerale sau obiecte din lemn. Cred că fanii EC vor fi încântați să-i asculte și vor fi inspirați de muzica lor.

Alina Pash este o adevărată forță, o „bitanga”, dacă-mi e permis să spun așa (în dialectul rutean, înseamnă golan, huligan) care încearcă să se rupă de vechile stereotipuri. Are un stil muzical ce îmbină hip hop-ul, electronicul și muzica etnică cu cea folclorică slavonă.

Născută în Ucraina, foarte aproape geografic de zona Maramureșului, Alina și-a construit identitatea și inspirația din folclorul intracarpatic și din admirația față de spiritualitatea religiei ortodoxe. Album ei de debut, denumit „Pintea”, este un omagiu adus haiducului transilvănean Pintea Haiducul. Totul are o poveste în spate, în muzica Alinei Pash, e de ascultat și de reascultat!”

În playlist-ul EC_Special de anul acesta se regăsesc mulți artiști est-europeni, care includ în muzica lor influențe tradiționale, cum ar fi Balkan Taksim sau Mitsoura.

Balkan Taksim este un duo de artiști români,  Sașa-Liviu Stoianovici și Alin Zăbrăuțeanu, care îmbină sunetele culturii balcanice cu muzica electronică. Albumul lor lansat anul acesta, „Disko Telegraf”, a primit recunoaștere internațională pentru îmbinarea ingenioasă între vechi și nou.

Iar dacă sunteți curioși să ascultați melodiile trupei ungurești Mitsoura, veți descoperi o nouă abordare a muzicii rrome, într-un amestec pe care îl prezintă ca „progressive electro world beat project”. Solista trupei, Monika (Mitsou) Miczura, este considerată una dintre cele mai bune cântărețe de muzică rromă din lume.”, ne spune Edmond.

“Participanții vor avea ocazia să danseze pe ritmurile electrizante de new wave ale trupei Molchat Doma, din Belarus, și să aibă parte de o adevărată petrecere funky la concertul grupului bosniac Dubioza Kolektiv, din ultima seară a festivalului.”

“Aceștia au mai fost prezenți pe scena Electric Castle și au făcut deliciul publicului prin cântecele avant-garde dub rock și prin energia lor inegalabilă.” – Edmond Lenarth, director muzical Electric Castle

Pentru ascultătorii de jazz, la EC_Special va exista o scenă dedicată integral acestui gen muzical, între 6 și 8 august, la Bonțida.  

Acolo vor urca nume precum Essential Notes, Impex, Fazer, Keiyaa, Pantaloons, Shinterz sau Shahab Tolouie Trio. În plus, cei care vor participa la concertele din Cluj vor putea descoperi stilul urban jazz, pe care îl promovează artista britanică IAMDDB:

„Vor descoperi o artistă completă, o apariție în adevăratul sens al cuvântului care cu siguranță va reuși să îi aducă mai aproape de jazz chiar și pe cei care nu sunt fani înfocați. O să vă surprindă!”, ne spune Edmond Lenarth.

De altfel, am observat că în programul scenelor EC_Special din Cluj există artiști care vor avea câte două prestații în zile diferite, precum Asaf Avidan sau Jay Jay Johanson.  Am întrebat ce se află în spatele acestei alegeri și cum au răspuns artiștii  acestei propuneri:

„Ținem mult la artiștii pe care-i avem în line-up-ul EC_Special, dar și la cerințele fanilor. Am încercat să dublăm unele prestații pentru că exista cerere mare, așa că am căutat soluții pentru ca publicul să se bucure de această experiență întru totul.

Nu am vrut să limităm șansa unora de a-și vedea trupele favorite și atunci, da, de comun acord cu artiștii am reușit să avem și două concerte programate în zile diferite. Pe noi ne bucură că am putut face asta! ” – Edmond Lenarth, director muzical Electric Castle

Selecția muzicală de la Electric Castle de anul acesta invită publicul să fie deschis și curios către artiști care abordează stiluri muzicale nonconformiste.  Aceștia vin de pe trei continente, din 23 de țări pentru a crea o experiență de zece zile bogată și eclectică, în mai multe locații din Cluj și Bonțida.

Sfatul directorului muzical pentru cei care vor veni la EC_Special este „să asculte câteva dintre melodiile artiștilor din line-up înainte de a veni să trăiască experiența EC. Asta așa, ca să-și deschidă apetitul pentru 10 zile de sărbătoare!”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Edmond Lenarth, director muzical Electric Castle: „Vom oferi un mozaic al culturii, iar participanții vor putea savura stiluri muzicale din 23 de țări.””

  1. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre ediția Electric Castle de anul acesta - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *