Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, din cadrul Academiei Române, a anunțat ieri că DOOM3, cea mai recentă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, este acum disponibil și online. Platforma doom.lingv.ro poate fi accesată gratuit și cuprinde atât dicționarul propriu-zis, cât și explicațiile teoretice din secțiunile introductive sau din anexele versiunii tipărite.
„Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.”, informează Institutul.
În ceea ce privește funcția de căutare, aceasta poate fi folosită și după cuvântul-titlu, și după formele flexionare. „Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de căutare aproximativă sau sugestii de căutare. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).”
Nu în ultimul rând, site-ul va avea și o funcție de căutare avansată, gândită în special pentru specialiști.
DOOM3 a fost publicat în toamna anului 2021. El include circa 3.600 de cuvinte noi, cum ar fi „remedial”, „selfie” sau „prof”, dar și modificări de normă și completări privind flexiunea verbelor. Actualmente, versiunea tipărită costă puțin peste 100 de lei în librării.
La momentul lansării, Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, a explicat pe larg procesul de transformare a limbii române într-un material publicat de Cultura la dubă. De exemplu, despre termenii noi din DOOM3, aceasta spunea: „Pentru introducerea cuvintelor noi ținem mai ales cont de criteriul frecvenței. Dacă vorbim de un cuvânt care apare doar în medicină, de exemplu, el nu va fi inclus în DOOM, pentru că asta ar face ca inventarul dicționarului să fie foarte, foarte mare. Deci avem grijă ca cuvintele nou introduse să aibă o circulație mai largă”.
Cât despre diferențele de normă, Dragomirescu adăuga: „De exemplu, în cazul cuvântului a inventa, ediția a doua prevedea formele invéntă și inventează. În ediția actuală, s-a păstrat doar forma inventează. Pentru a bocăni aveam bocăn și bocănesc, iar acum s-a păstrat doar varianta bocănesc. (…) S-au analizat recenziile făcute ediției a doua, care au adus diferite observații și corecturi, și s-au luat în calcul anchetele lingvistice pe care cercetătorii institutului le-au făcut între timp.”