DNA: “Cei 9 producători de film nu au avut calitate de suspect sau inculpat”

Pe 7 septembrie, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că fosta conducere a Centrului Național al Cinematografiei a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea a 34 de infracțiuni de abuz în serviciu, în perioada 2006-2016.

Cei trei inculpați din acel dosar sunt fostul director al CNC – Eugen Șerbănescu, fostul director economic – Carmen Gabriela Stejeroiu și fosta angajată în cadrul Serviciului Fond Cinematografic – Gabriela Dincă.

În același comunicat de presă, DNA spunea că “cei trei inculpați ar fi facilitat obținerea de finanțare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obține acele sume de bani” și că

“prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați ar fi permis ca aceiași producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanțări nerambursabile din partea C.N.C., în ciuda faptului că nu își respectaseră obligațiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziția de a încălca aceleași obligații.”

Cultura la dubă a făcut demersurile necesare către Direcția Națională Anticorupție pentru a afla cine sunt cei 9 producători de film menționati de DNA, considerând că, dat fiind că vorbim despre accesarea banilor publici, informația este de interes public.

Am solicitat DNA, în baza legii 544, privind accesul la informațiile de interes public, să facă publice numele celor 9 producători care ar fi fost favorizați de fosta conducere și dacă ei, la rândul lor, au comis ilegalități.

DNA ne-a transmis următoarele:

“În cauza la care faceți referire, cele nouă societăți comerciale, beneficiare ale finanțării din partea Centrului Național al Cinematografiei (C.N.C.), nu au avut calitatea de suspect sau inculpat. Prin urmare, nu vă putem pune la dispoziție niciun fel de date de identificare ale firmelor respective.”

De asemenea, DNA a invocat art. 12, alin. 1, lit. e și f din Legea 544/2001, prin care se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile “din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii”.

Finanțările CNC au fost tot timpul un subiect de dispută în industria cinematografică din România, la fiecare sesiune existând mulțumiți și nemulțumiți. Transparența este ceva ce au cerut dintotdeauna participanții la concursurile CNC, însă este exact ceea ce lipsește în prezent.

Deși toată lumea din industrie discută mai puțin oficial despre favoritisme la CNC, scenarii cunoscute dinainte sau jurizări care încalcă regulamentele, există o lipsă îngrijorătoare de comunicare publică pe acest subiect, de dezbatere oficială sau chiar acțiuni concrete, cum ar fi boicotarea unor sesiuni ori proteste.

Nemulțumirile se perpetuează de la o sesiune de finanțare la alta, însă dispar, rând pe rând, atunci când fiecare primește ceea ce crede că merită.

În lipsa unui răspuns oficial de la procurori, poate ar fi o idee bună ca cei 9 producători care ar fi fost favorizați de către conducerea CNC în perioada 2006 – 2016 să vorbească deschis despre ce s-a întâmplat în acea perioadă și să înceapă ei înșiși să reducă din opacitatea pe care o condamnă la aceste concursuri de proiecte cinematografice.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *