Dispariția unui geniu. Pianistul Radu Lupu s-a stins din viață la 76 de ani

foto: Mattias Creutziger

Maestrul Radu Lupu, unul dintre cei apreciați pianiști din întreaga lume, a dispărut dintre noi, a transmis în această seară pagina oficială de facebook a Festivalului Internațional George Enescu.

Radu Lupu își anunțase retragerea din activitate în 2019.

El va rămâne unul dintre marii pianiști pe care România i-a dat muzicii clasice internaționale. În 2016 el a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru servicii aduse muzicii.

Radu Lupu s-a născut la Galați, pe 30 noiembrie 1945. A început să studieze pianul la 6 ani, iar la 12 ani interpreta deja muzică de pian compusă chiar de el.

A studiat mai întâi la Galați, apoi la Școala Popolară de Artă din Brașov și la București, unde le-a avut profesoare pe celebrele Florica Musicescu și Cella Delavrancea.

La doar 16 ani, a primit o bursă la Conservatorul din Moscova, unde a rămas timp de 2 ani. Ulterior, a câștigat în 3 ani 3 concursuri prestigioase:Concursul de pian “Van Cliburn” de la Fort Worth, Texas, Concurs Internaţional „George Enescu” (1967) şi Concursul internaţional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969).

Odată cu premiul din Marea Britanie a început, de fapt, cariera sa internațională. În 1969 a debutat la Londra și a cucerit publicul și presa de specialitate britanică. “A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire”, a titrat atunci The Times.

În 1978, Radu Lupu concerta alături de Berliner Philharmoniker și dirijorul Herbert von Karajan la Festivalul de la Salzburg.

De altfel, de-a lungul carierei, Radu Lupu a concertat alături de cele mai mari orchestre și cei mai importanți dirijori, având o relație profesională specială cu Daniel Barenboim. Cei doi au câștigat Premiul Grammy în 1995 pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu Sonata în Si bemol major și Sonata în La major de Franz Schubert (la patru mâini).

A înregistrat 20 de discuri, fiind cunoscut drept un interpret extraordinar al muzicii lui Beethoven, dar și Brahms, Grieg, Mozart, Schubert sau Schumann.

În 2013, Radu Lupu a deschis Festivalul Internațional George Enescu de la București.

El era stabilit în Elveția, la Lausanne, și, dincolo de aparițiile pe scenă, refuza să acorde interviuri în presă, de “teama de a nu fi neînțeles”. De asemenea, nu era de acord ca recitalurile sale de pian să fie transmise la radio.

Radu Lupu s-a stins din viață la 76 de ani.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Dispariția unui geniu. Pianistul Radu Lupu s-a stins din viață la 76 de ani”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *