De ce este importantă Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, monument al patrimoniului UNESCO transformat de Erdogan în moschee

Printr-o decizie istorică, semnată de președintele Turciei, Catedrala Sfânta Sofia este, începând de ieri, o moschee. Schimbarea statutului bisericii – simbol al creștinismului – din muzeu în moschee a stârnit critici la cel mai înalt nivel, atât din partea conducerii Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, cât și din partea Statelor Unite ale Americii și a UNESCO.

Pentru a înțelege de ce acest act este unul istoric, trebuie să înțelegem istoria catedralei și importanța ei.

Numele bisericii este, de fapt, Hagia Sophia, ceea ce înseamnă Sfânta înțelepciune. Povestea ei începe în anul 532, de pe vremea Împăratului Iustinian I.

Datorită construcției de excepție pentru acele vremuri, Hagia Sofia este considerată de istorici cea de-a opta minune a lumii antice târzii, fiind în același timp și prima realizare în stil arhitectural bizantin, cu interioare spectaculoase din mozaic și coloane de marmură.

Arhitectura este semnată de Isidor de Milet și Anthemiu de Tralles, la vremea respectivă arhitecți și profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol.

Interiorul Catedralei Sfânta Sofia

Sfânta Sofia este și cea mai importantă casă a creștinismului ortodox timpuriu, locul unde peste 900 de ani s-a aflat scaunul Patriarhului Ortodox de Constantinopol. Tot aici au avut loc cele mai importante sinoade bisericești și ceremonii împărătești.

“Hagia Sophia este o capodoperă arhitecturală și o mărturie unică a interacțiunii dintre Europa și Asia de-a lungul secolelor. Statutul ei ca muzeu reflectă natura universală a patrimoniului său și reprezintă un simbol puternic pentru dialog.”

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO

Istoria ei s-a schimbat radicat în 1453, când sultanul Mahomed al ll-lea a cucerit Constantinopolul. Acesta a decis ca biserica ortodoxă să fie transformată în moschee, loc de rugăciune pentru musulmani. Și timp de 500 de ani acesta a fost statutul ei.

Mai mult, născută ca un simbol al creștinismului, ea a fost folosită drept model pentru moscheele construite ulterior – Moscheea Albastra, Moscheea Suleiman, Moscheea Shehzade si Moscheea Rustem Pasha – într-un stil arhitectural care în zilele noastre se confundă cu religia musulmană, nu cu cea ortodoxă.

Dar în 1934, sub conducerea președintelui turc Kemal Ataturk, cunoscut drept tatăl Turciei moderne, moscheea a fost secularizată și transformată în Muzeul Sfânta Sofia.

Între timp, valoarea ei mondială a fost recunoscută prin includerea patrimoniului universal UNESCO.

Azi, conducerea UNESCO a făcut apel la prezervarea valorii universale a bisericii și a criticat decizia președintelui Erdogan.

Hagia Sofia azi
foto: Lokman Akkaia

“Este regretabil că decizia președintelui Turciei a fost luată fără nicio formă de dialog sau notificare în prealabil.”, a transmis conducerea UNESCO, susținând că a încercat mai multe dialoguri cu reprezentanții Turciei, fără ca apelurile lor disperate să fie luate în considerare.

Odată cu schimbarea statutului monumentului, din muzeu în moschee, vor fi acoperite cu tencuială mozaicurile ortodoxe originale, care cu greu au fost scoase la iveală în perioada Turciei moderne. Nici atunci ele nu au fost descoperite complet, reprezentând tot timpul un subiect sensibil între ortodocși și musulmani.

Podeaua de marmură va fi, la rândul ei, acoperită cu covoare pentru rugăciune.

Astfel, monumentul prezervat de UNESCO va fi modificat fără acordul acestui for mondial, menit tocmai să protejeze astfel de valori arhitecturale. Totul se întâmplă fiindcă religia musulmană nu acceptă prezența icoanelor și a reprezentărilor religioase în moschei. Așadar, orice urmă a ortodoxismului va fi acoperită sau poate chiar distrusă.

Actul semnat de Erdogan este considerat în întreaga lume drept încă o decizie dictatorială, care îndepărtează și mai mult statul turc de valorile democratice.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *