De ce este, de fapt, importantă prezența “Colectiv” la Oscaruri

foto: Alexandra Tănăsescu

Pe 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se adunau în clubul Colectiv la un concert de muzică rock. Printre ei se aflau publicitari, jurnaliști, fotografi, corporatiști, arhitecți, studenți și chiar elevi, copii de 15 ani care abia descopereau bucuria muzicii și a unei comunități create în jurul ei.

După incendiu, președintele țării a mers la fața locului și a declarat că nu și-a imaginat vreodată că într-un astfel de loc merg la concerte tinerii români.

Reacțiile de uluire s-au stins, treptat, treptat, la fel cum s-a stins și revolta a zeci de mii de oameni care au mărșăluit pe străzile capitalei României.

Apoi, an de an, la fiecare comemorare, se auzea întrebarea “Ce s-a schimbat după Colectiv?”.

Iar constatările erau triste. În continuare nu avem paturi pentru îngrijirea marilor arși, în continuare oamenii mor din cauza bacteriilor din spitale, în continuare nu avem o sală decentă pentru concerte în întreaga țară.

Mai mult, spitalele nu doar că sunt sufocate de corupție, ci au început să ardă, la propriu, în mijlocul celei mai mari crize sanitare din lume.

În Grecia antică, focul era un simbol al puterii zeilor și era considerat un element sacru, purificator. În România zilelor noastre, focul a devenit simbolul corupției.

Cu toate acestea, tragedia de la Colectiv a reușit să schimbe ceva ce nu poate fi cuantificat. Printre politicienii corupți s-a născut un sentiment necunoscut până la 30 octombrie 2015.

Frica de furia poporului.

Furia protestelor care au avut loc după Colectiv a retrezit o conștiință uitată de românii care au trăit Revoluția sau Mineriadele și a apărut pentru prima dată printre tinerii frumoși și inerți ai țării.

Dacă nu ar fi existat protestele de după Colectiv, nu ar fi existat nici fenomenul Piața Victoriei din ianuarie – februarie 2017, poate nu ar fi fost anulată OUG 13, iar noi poate nu am mai fi putut fi liberi acum să scriem ce gândim.

Și dacă nu ar fi existat protestele de după Colectiv, posibil să nu fi existat nici filmul documentar “Colectiv”, azi dublu nominalizat la Premiile Oscar.

“Colectiv” este primul film românesc care reușește o astfel de performanță, iar reușita este cu atât mai specială, dat fiind că vorbim despre un documentar.

Alexander Nanau spunea într-un interviu pentru Cultura la dubă că declarațiile lui Nicolae Bănicioiu, dar și protestele care au urmat, au trezit în el dorința de a face un film despre ceea ce se întâmpla în România.

“Colectiv” a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, în 2019, un început extraordinar pentru un documentar românesc. A urmat o selecție la Sundance în ianuarie 2020, premiere în toată lumea și probabil un record de premii obținute de un film din România. Printre acestea, a câștigat premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film documentar.

În plus, cele mai mari publicații de specialitate din lume au publicat doar recenzii la superlativ despre filmul lui Nanau.

În paralel, în România, regizorul a fost luat la bani mărunți chiar de ministrul Culturii, care a publicat într-un comunicat de presă sumele obținute de filmul Colectiv de la CNC, după refuzul lui Alexander Nanau de a primi medalia președintelui României, de Ziua Culturii.

Ministrul nu și-a cerut scuze nici până acum pentru acel derapaj, în schimb a ținut să felicite echipa filmului pentru cele două nominalizări la Premiile Oscar.

În plus, cu doar câteva zile înainte de publicarea nominalizărilor la Oscar, Centrul Național al Cinematografiei anunța că va acorda filmelor documentare doar 10% din suma totală alocată finanțărilor de filme la prima sesiune din 2021, un prim concurs anunțat de CNC după 14 luni de tăcere. În 2020, CNC, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, nu a respectat legea care prevede obligația de a organiza cel puțin două concursuri pe an.

De-a lungul anilor, mai multe filme românești extraordinare, semnate de Lucian Pintilie, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Călin Peter Netzer, Andrei Ujică, Radu Muntean, Radu Jude sau Bogdan Mureșanu, ar fi meritat să fie nominalizate la Oscaruri.

Dar istoria cinematografiei românești pe meleagurile americane este scrisă, poate nu întâmplător, de un film documentar.

În ciuda complexității pe care o poate avea un film de ficțiune, un documentar are puterea unică de a reda realitatea.

Ce a reușit să facă filmul lui Alexander Nanau este să transforme povestea Colectiv din una națională într-una internațională. De altfel, acesta argumenta că a ales să numească filmul “Colectiv” fiindcă a realizat că din această poveste facem parte cu toții, conștient sau nu.

Iar reacțiile internaționale primite în urma proiecțiilor filmului “Colectiv” au fost: “Și la noi se întâmplă la fel!”. “Nu veți vedea un film mai relevant despre America modernă”, scria un jurnalist de la Washington Post.

Prin urmare, filmul “Colectiv” nu este doar o poveste despre cum jurnalismul are puterea de a scoate la iveală corupția din România, ci este o poveste despre națiunile zilelor noastre, în care viața și integritatea cetățenilor sunt mai prejos de setea de bani și de putere.

Dincolo de prezența istorică printre nominalizații la Premiile Oscar, “Colectiv” este, de fapt, unul dintre puținele efecte pozitive ale unei tragedii imense, alături de trezirea conștiinței românilor și de puterea jurnalismului de investigație.

Muzica, una dintre cele 7 arte frumoase, este liantul care a chemat oamenii în Colectiv pe 30 octombrie 2015. Iar cinematografia, o altă artă frumoasă, este cea care le duce povestea mai departe.

Ironia face ca o imensă tragedie românească să fi născut bucuria reușitei unui film românesc.

Cele două nominalizări istorice obținute de filmul “Colectiv” la Oscaruri sunt, de fapt, cel mai frumos omagiu adus sufletelor dispărute la Colectiv.

1    Mihai Alexandru    34 de ani            Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity.

2    Vlad Țelea            37 de ani            Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity.

3    Cătălina Ioniță       34 de ani            Arhitectă, cofondatoare a Festivalului de Film UrbanEye din București, prietena lui Mihai Alexandru

4    Laurențiu Vârlan    30 de ani            Chitarist în trupa Up to Eleven.

5    Adrian Rugină       38 de ani            Producător muzical și toboșar la trupa Bucium, a murit salvând alte vieți, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României.

6    Marius Ștefan Rușitoru 27 de ani    Editor de imagine la TVR.

7    Monica Tănăsoiu  35 de ani            Manager la o agenție de publicitate din București.

8    Claudiu Petre        36 de ani            Administrator de sistem la Apa Nova și fotograf, a murit după ce a salvat două persoane, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României.

9    Maria Ion              38 de ani            O femeie văduvă, care a lăsat în urmă 5 copii; era femeie de serviciu în clubul Colectiv.

10  Ștefan Hamed-Andrei   15 ani         Elev olimpic al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din Capitală, a murit după ce a fost intoxicat în incendiul din Clubul Colectiv.

11  Alexandru Cătălin Simion   40 de ani      Un mare pasionat de rock (formații favorite: Arch Enemy și Bucovina). Un suflet liber. Un chitarist excepțional, a făcut parte din formațiile: Erase, Phobia, Hatemode, Deliquents.

12  Anda Ioana Epure 31 de ani            Din București.

13  Petre Andrei Bucă 29 de ani            Arhitect din Brăila.

14  Mihaela Vieru       31 de ani            Din Onești, ingineră medicală la o firmă de aparatură medicală din București, prietena toboșarului Constantin Ignat, decedat și el în incendiu.

15  Maria Vulcu          30 de ani            Arhitectă din Deva, a absolvit Liceul de Arte Sigismund Toduta, din Deva, și lucra în Capitală.

16  Valentina Florea   27 de ani            Din Galați, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din București, lucra la o firmă de publicitate și marketing din Capitală.

17  Carmen Irina (Karina) Oprița          24 de ani     Din Câmpina, a absolvit Facultatea de Informatică, era în primul an la masterat și lucra ca specialistă IT la Telekom, în București.

18  Matei Gabriel        42 de ani            Din Prahova, a terminat Universitatea Politehnica din București.

19  Radu Palada         35 de ani            Din Câmpina, lucra în domeniul web marketing

20  Nelu Tilie              47 de ani            Fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber.

21  Diana Enache       25 de ani            Din Câmpulung Muscel, studentă la Cibernetică.

22  Nicoleta Baldovin  25 de ani            Din comuna Dobrotești, județul Teleorman, absolvise două facultăți: Drept și Istorie și era angajată a Institutului Național al Patrimoniului.

23  Ioan Tripa             45 de ani            Din Oradea, arhitectă.

24  Alexandru-Paul Georgescu            23 de ani          Bassist, originar din București, student anul II Master – Tehnici diplomatice, Facultatea de Istorie – Universitatea București; absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză.

25  Constantin Ignat   40 de ani            Cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Sport și toboșar al trupei rock Monarchy Band.

26  Valentin Fieraru    25 de ani            Barman la Clubul Colectiv.

27  Simona Livia Stan 27 de ani            Din București, angajată la compania Oracle.

1 noiembrie 2015

28  Liliana Gheorghe  25 de ani           Studentă la Litere.

29  Mimi Voicu            31 de ani          Designer și costumieră a trupei rock Goodbye to Gravity, angajată la compania Oracle.

30  Alexandra Matache       26 de ani    Din București, angajată a clubului Colectiv, absolventă a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București.

2 noiembrie 2015

31  Costel Cârlicean   44 de ani            Inițial neidentificat, decedat la Spitalul de Arși, un om sărac din București, cunoscut de prieteni ca Stiș, nu avea rude apropiate.

3 noiembrie 2015

32  Andreea Chiriac (Beavy)     28 de ani     Angajată la compania Oracle.

7 noiembrie 2015

33  Ionuț Costin Popescu   32 de ani    Art Director & Co-fondator The Cell. Din Focșani.

34  Daniel Ciobanu     40 de ani            Cameraman și chitarist al trupei Prea Târziu.

35  Ionuț Maior           27 de ani            Din Onești, locuia în Capitală, basist în trupa de rock Bruma, a absolvit Politehnica, a murit la Spitalul Universitar.

36  Tullia Ciotola         20 de ani            O tânără italiancă, studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla la București în cadrul programului universitar Erasmus, a murit într-un spital din Rotterdam, după ce a fost transferată de la Spitalul SRI în Olanda.

37  Florin Cristian Popescu 35 de ani    Din cartierul Berceni, bodyguardul clubului Colectiv, a murit la Rotterdam, în drum spre spital, după ce a fost transferat de la Spitalul SRI în Olanda.

38  Adrian Popa          29 de ani            Angajat al companiei Oracle, a murit la Spitalul Floreasca.

39  Alex Chelba          33 de ani            Fotograf

40  Andra Elena Toader     30 de ani    Din Bacău, fotografă, a murit la Spitalul Floreasca.

41  Serian Mavi           25 de ani            De origine tătară, absolventă a facultății de Limbi Străine, angajată la compania Oracle, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni.

8 noiembrie 2015

42  Ayberk Manci        20 de ani            Cetățean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir, se afla în România prin Programul universitar Erasmus, a decedat la Spitalul Floreasca. Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaș, a spus că el și prietena sa au ieșit din clubul Colectiv, au luat un taxi și au mers la spital. În taxi au zis că se simt bine. Dar când au ajuns la spital au început să urle de durere și au fost internați de urgență.

43  Alexandra Rădulescu   26 de ani    Din Brașov, lucra ca barmaniță la Clubul Colectiv din București, a murit la Spitalul Floreasca.

44  Matei Alexandru    26 de ani            Din București, a încetat din viață la Spitalul de Arși.

45  Bogdan Enache    41 de ani            Toboșarul trupei Goodbye to Gravity, starea acestuia s-a agravat în timp ce era transferat de la Spitalul de Arși către o clinică din Zurich, Elveția, așa că la doar o oră după decolare, avionul care îl transporta a făcut cale întoarsă spre aeroportul din Otopeni, pentru că el a intrat în stop cardiorespirator, acesta fiind resuscitat mai mult timp în avion. A murit la scurt timp după ce avionul s-a reîntors în România.

9 noiembrie 2015

46  Teodora Maftei     36 de ani            Fotografă și jurnalistă Pro Tv, a murit la un spital din Israel.

47  Liviu Zaharescu    25 de ani            Din Brașov, fotograf pentru publicația online Let’s Rock România, absolvent al Facultății de Marketing a Academiei de Studii Economice București, a murit la Spitalul de Arși.

10 noiembrie 2015

48  Tudor Golu           28 de ani          Chitaristul trupei rock Axial Lead; a murit într-un spital din Birmingham.

49  Elena Nițu             18 ani     Din București, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol, din Capitală, a decedat într-un spital din Liverpool.

11 noiembrie 2015

50  Vlăduț Roberto Andy    19 ani         A murit în ziua când împlinea 19 ani, într-un spital din Chelmsford.

51  Alexandru Pascu   33 de ani            Basistul trupei Goodbye to Gravity; a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franța.

12 noiembrie 2015

52  Mădălina Strugaru 29 de ani           Prietena solistului Andrei Găluț, a decedat la Spitalul Floreasca.

53  Alex Aliman           28 de ani            A murit la Spitalul Floreasca.

54  Claudiu Bogdan Istrate 22 de ani    A murit la Spitalul Bagdasar-Arseni.

13 noiembrie 2015

55  Loredana Dărescu        29 de ani    Din Brăila; a decedat la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania.

16 noiembrie 2015

56  Ioana Victoria Geambașu   18 ani   Din orașul Mizil, a absolvit Liceul Teoretic Grigore Tocilescu din Mizil și a promovat bacalaureatul cu media 9.51, olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan.

19 noiembrie 2015

57  Ana Albu               37 de ani            A murit la Spitalul de Arși după ce fusese mutată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan.

20 noiembrie 2015

58  Andreea Ștefan    28 de ani            Din Râmnicu Vâlcea, a murit în noaptea de joi spre vineri, într-un spital din Germania.

21 noiembrie 2015

59  Alexandru Mihai Iancu  22 de ani    Din București, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), era pasionat de muzică și cânta la chitară, a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală.

22 noiembrie 2015

60  Alexandru Hogea  19 ani     Din Sinaia, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității București, a murit la clinica AKH din Viena.

13 decembrie 2015

61  Ioana Raluca Pănculescu   36 de ani          Psiholog. A murit într-o clinică din Germania unde a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni.

15 decembrie 2015

62  Roxana Boghian   26 de ani            A murit la Spitalul de Arși

21 decembrie 2015

63  Cristian Mitroi       30 de ani            Artist grafic. A murit într-un spital din Marea Britanie

14 martie 2016

64  Radu Sienerth      22 de ani            Student la Facultatea de Marketing a ASE București. A murit la Spitalul Floreasca din București

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

65 Răzvan Soroceanu  36 de ani     Supraviețuitor al incendiului, s-a sinucis după un an și nouă luni de la Colectiv, unde pierise iubita sa, Valentina Florea. 


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *