Skip to content

Cristian Măcelaru a fost prezentat oficial ca director artistic al Festivalului Enescu

foto: Alex Damian

Dirijorul Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, a fost prezentat azi, într-o conferință de presă oraganizată la Ministerul Culturii, drept noul director artistic al Festivalului Internațional George Enescu.

Mandatul lui Măcelaru la cârma Festivalului Enescu este de 6 ani și va cuprinde 3 ediții de festival și 3 de concurs. Cu o carieră internațională impresionantă, Măcelaru a acceptat colaborarea cu statul român în speranța că va reuși să dezvolte festivalul.

“A fost un sentiment de responsabilitate să mă implic, să văd dacă pot ajuta. Întotdeauna i-am apreciat pe cei care, pe lângă critică, se implică activ, iar felul în care am vrut eu să mă implic a fost să fac tot ceea ce este posibil ca să schimbăm lucrurile necesare de schimbat.”, a declarat Cristian Măcelaru.

Într-un interviu amplu pentru Cultura la dubă, acesta a vorbit despre problemele de infrastructură ale României, implicit despre Sala Palatului, unde se organizează Festivalul Enescu.

Măcelaru a reușit să obțină de la ministrul Lucian Romașcanu promisiunea că măcar acustica sălii va fi îmbunătățită pentru ediția din 2023.

“Suntem în discuţii cu domnul arhitect Belea, astfel încât să facă un upgrade la proiect pentru ceea ce trebuie să fie o sală de spectacole în anii noştri.

Avem înţelegerea Secretariatului General al Guvernului pentru a avea din partea RA-APPS o primă finanţare pentru a asigura acustica anului viitor, urmând ca atunci când finanţarea proiectului integrală va fi obţinută din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, să preluăm sala, achitând toate costurile susţinute de RA-APPS până acum şi să avem integral în 2025 sala terminată.

Deci, pentru la anul, sperăm să avem doar partea de interior şi de acustică”, a declarat ministrul Romașcanu.

Din punct de vedere artistic, Măcelaru vrea să aducă Festivalul Enescu mai aproape de generațiile tinere.

“Fiind inspirat de viața lui Enescu, de valorile pe care Enescu le-a avut ca om, vreau să continui pe aceleași valori. El, ca pedagog, a fost foarte implicat în educația tinerilor. Pentru mine acest lucru este foarte important, de aceea unul dintre primele lucruri pe care le vom adăuga în festival sunt niște concerte pentru copii. (…)

Desigur, orchestrele mari cu care ne-am obișnuit, cum sunt cele din Viena, Concertgebouw, Paris, vor continua să vină și sunt deja programate, dirijorii mari vor continua să vină. Am bucuria să spun că avem de la cei mai în vârstă dirijori (95 de ani) până la dirijori foarte tineri, de 20-23 de ani.” – Cristian Măcelaru.

Anul trecut, Cultura la dubă v-a prezentat pe larg cine este Cristian Măcelaru, într-un reportaj realizat la Paris. Materialul poate fi citit AICI.

Nu doar Cristian Măcelaru este nou în echipa Festivalului Enescu. Noul director interimar al Artexim este Cristina Uruc, iar ministrul Romașcanu a promis că în toamnă va organiza un concurs pentru ocuparea funcției de director Artexim.

Fostul director executiv al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu, va rămâne alături de eveniment și pentru următoare ediție, în calitate de consilier.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *