Crăciun la Palatul Marthei Lahovary

Crăciun la Palatul Marthei Bibescu Lahovary. Curtea casei istorice se deschide pentru public pe 17 decembrie

foto: Forbes

Curtea palatului istoric în care a copilărit Martha Bibescu (n. Lahovary) se deschide către public, în cadrul unui eveniment numit „Crăciun la Palat”. Acesta este organizat de ARCEN și va avea loc vineri, 17 decembrie, începând cu orele 18:00.

„La finalul unui an plin de restricții și de provocări avem nevoie să fim împreună. Căci, așa cum spuneam mai de demult, nu putem fi sănătoși fără să fim fericiți. Depinde doar de noi să reinventăm ‘a fi împreună’ într-o perioadă dominată de fragilitate și vulnerabilitate”, explică organizatorii.

Clădirea istorică servește acum drept sediu al Școlii italiene „Aldo Moro”, astfel că la petrecere va lua parte și Mario Antico, reprezentantul Consilului de Administrație al instituției. Lui i se va alătura Edmond Niculușcă, fondator al ARCEN și actual consilier al primarului Capitalei, Nicușor Dan.

Accesul la „Crăciun la Palat” se va face doar în baza certificatului verde COVID-19 și a unui act de identitate.

Palatul din Calea Dorobanților 39 a fost construit începând cu anul 1889, la cererea lui Ion M. Lahovary, care era la acea vreme Ministrul Afacerilor Externe în cabinetul Gheorghe Gr. Cantacuzino. Proiectul a fost realizat de arhitectul Louis Blanc, în stilul Renașterii Franceze.

În această clădire și-a petrecut o parte din anii copilăriei Martha Lahovary, fiica politicianului. Tot în palat s-a și logodit, la numai 15 ani, cu prințul George-Valentin Bibescu. În ciuda mariajului nefericit, Martha Bibescu avea să devină una dintre cele mai influente și fermecătoare femei din România.

De altfel, de ea stă strâns legată și imaginea Palatului Mogoșoaia, pe care prințesa l-a renovat cu eforturi uriașe și în care a invitat personalități precum Nicolae Iorga, Mihail Sebastian, Regele Carol, dar și Marcel Proust sau Winston Churchill. Povestea Marthei Bibescu poate fi parcursă pe larg AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *