Skip to content
Alexander Nanau, regizorul Colectiv, la Premiile LUX 2021

Colectiv este câștigătorul Premiului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

Filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, este câștigătorul Premiului Publicului LUX, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film. Anunțul a fost făcut astăzi, la Strasbourg, de către președintele Parlamentului, David Maria Sassoli.

În finală, „Colectiv” a concurat cu alte două filme apreciate la nivel internațional. Astfel, „Another Round” (Danemarca, r: Thomas Vinterberg), proaspăt distins cu Oscar pentru cel mai bun film, a ocupat locul al III-lea, iar „Corpus Christi” (Polonia, r: Jan Komasa) și-a adjudecat locul al II-lea.

„Cele trei filme au în comun faptul că celebrează viața”, a declarat David Sassoli la ceremonia de decernare a premiilor.

Marele câștigător a fost ales prin votul publicului și cel al europarlamentarilor, fiecărui grup revenindu-i o pondere de 50%.

De la pupitrul Parlamentului European, Alexander Nanau a pecizat că distincția le revine în primul rând „victimelor și familiilor acestora, pentru care, 5 ani mai târziu, încă nu s-a făcut dreptate.

Mai mult, regizorul a subliniat rolul important al cetățenilor de rând, care au luptat pentru valorile europene după tragedia de la Colectiv, precum și cel al jurnaliștilor care „și-au făcut treaba” și au adus la lumină problemele din sistemul medical.

Nu în ultimul rând, Nanau a atras atenția asupra faptului că „societățile nu evoluează dacă nu au cultură, educație și presă liberă”, condamnând subfinanțarea acută a acestor domenii și atacurile îndreptate în ultima perioadă asupra jurnaliștilor independenți.

Premiul Publicului LUX a fost fondat în 2007 și își propune să întărească legăturile dintre cetățeni și viața politică, susținând distribuirea filmelor europene. El „și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor europene”.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *