Skip to content
lux award

Filmele finaliste la LUX Award vor fi proiectate weekendul acesta la MȚR

”Colectiv”, ”Corpus Christi” și ”Another Round”, cele 3 filme finaliste la LUX Audience Award, vor putea fi văzute weekendul acesta la Cinema Muzeul Țăranului.

Vineri, 7 mai, ora 19.00 – Colectiv (România, R: Alexander Nanau)
Filmul spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Sâmbătă, 8 mai, ora 19.00 – Corpus Christi (Polonia, r: Jan Komasa)
Urmărește fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, și preia accidental o parohie. Daniel are 20 de ani și tocmai a ieșit dintr-un centru de reeducare pentru minori. Ajuns într-un mic orășel din Polonia, Daniel se îmbracă în haine preoțești și pretinde că este trimisul Bisericii. Apariția unui preot carismatic cu viziuni moderne este o oportunitate pentru comunitatea locală care începe un proces de vindecare după o tragedie recentă.

Duminică, 9 mai, ora 19.00 – Another Round (Danemarca, r: Thomas Vinterberg),
Proaspăt premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin, spune poveste a patru prieteni, toți profesori la liceu, care decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că un consum moderat ne deschide mințile, ne face mai creativi și mai relaxați. Fiecare dintre ei acceptă provocarea cu o rigoare aproape științifică, sperând că le va face viața mai bună. Deși, la început, rezultatele sunt încurajatoare, situația scapă rapid de sub control.

Cele trei filme sunt distribuite în România de Bad Unicorn. După vizionare, publicul poate vota filmul favorit aici.

Pe 9 mai se sărbătorește și Ziua Europei. LUX Prize a fost creat acum 13 de către Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste sunt subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate.

Până pe 23 mai publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susținut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe și Europa Cinemas.

Premiul LUX al Parlamentului European, care anul acesta vine într-un nou format, va fi decernat în luna iunie. Ceremonia va fi un eveniment offline, pe 9 iunie, în timpul unei sesiune plenare a Parlamentului European, în Strasbourg.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *