Skip to content

Cine este fotojurnalistul român Vadim Ghirdă, cel care transmite imagini din Ucraina pentru cele mai mari publicații din lume

foto: World Press Photo

Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press. Fotojurnalistul român se află de aproximativ o lună în Estul Ucrainei, unde în această dimineață a început războiul declanșat de Rusia.

Fotografiile sale fac înconjurul lumii și sunt preluate de cele mai importante publicații și televiziuni, precum The New York Times, CNN, ABC sau Al Jazeera.

O mamă și copilul său văzuți prin geamul aburind al unui autobuz au devenit în această dimineață una dintre cele mai puternici imagini ale războiului declanșat de Rusia în Ukraina. Fotografia realizată de Vadim Ghirdă la primele ore ale acestei dimineți a deschis prima pagină de pe site-ul CNN și a fost preluată prin agenția Associated Press de majoritatea publicațiilor internaționale.

Fotografia lui Vadim Ghirda pe site-ul CNN/ foto: captură edition.cnn.com

Ieri, alte imagini cu cetățeni ucraineni de toate vârstele care se pregăteau să părăsească țara simbolizau frica de o invazie iminentă și anunțau tragedia istorică declanșată câteva ore mai târziu.

Vadim Ghirdă în New York Times/ foto: captură nytimes.com

O altă fotografie surprinsă de Vadim Ghirdă zilele trecute ilustrează pregătirea soldaților ucraineni pentru atacul inamicului rus.

Aceștia au ciuruit un manechin improvizat cu chipul lui Vladimir Putin și voiau probabil să transmită că nu își vor ceda țara ușor. În același timp, imaginea este una a neputinței în fața unui lider scăpat de sub control. Și această fotografie a făcut înconjurul lumii în presă.

Fotografia lui Vadim Ghirda pe site-ul ABC/ foto: captură abc.net.au

Vadim Ghirdă s-a născut la București și a terminat Facultatea de Construcții. De 32 de ani, este un fotojurnalist obișnuit cu zonele de conflict. A văzut suferință cruntă, degradarea umanității și atrocitățile comise în numele războaielor.

Pe când avea doar 18 ani, în 1990, a început colaborarea sa cu Associated Press la Mineriada din iunie. A surprins în imagini prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, acoperind ani la rând această regiune în momente de conflict. A participat ca fotojurnalist la declararea independenței Moldovei, războiul din Transnistria, protestele din Ucraina de la începutul anilor ’90, apoi la prăbușirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau la criza din Kosova și războiul din Macedonia.

În anii 2000 a transmis imagini din timpul conflictelor armate din Israel și Irak, apoi a participat la protestele din Ucraina în 2014 și la alipirea Crimeei de Rusia.

De asemenea, a ilustrat fenomenul migrației provocate de războiul din Siria și a fost premiat pentru una dintre fotografiile sale la Word Press Photo, cel mai important concurs de fotografie din lume.

Migrant Crossing, 2017, Vadim Ghirdă/ AP/ Word Press Photo

Vadim Ghirdă a câștigat numeroase premii prestigioase cum ar fi Premiul Asociației Naționale a Fotojurnaliștilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism, multiple premii ale Associated Press sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicații de presă.

Corespondența sa din Ucraina poate fi urmărită pe paginile sale de instagram și facebook.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *