vot parlament

Ce prevede Legea Colindului, votată în Parlament

Parlamentul României a votat ieri Legea Colindului, după o inițiativă legislativă semnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și senatoarea Alina Gorghiu.

Conform acesteia, instituțiile publice vor promova colinde românești în perioada 6 – 31 decembrie și vor putea cheltui în acest scop bani publici.

Potrivit expunerii de motive, “propunerea legislativă reprezintă un prim pas în strategia de salvgardare a colindelor pe teritoriul României și în comunitățile de români de pretutindeni”.

Legea va permite instituțiilor publice să aloce bani de la buget pentru evenimente care vor promova colindele românești.

Mai mult, Ministerul Educației și Ministerul Culturii au obligația ca în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii să elaboreze un calendar de evenimente în acest sens.

Din expunerea de motive reiese că legea are ca scop “asigurarea practicării colindatului, înregistrarea colindelor de la purtătorii de folclor, pentru a le păstra pe o durată de timp nedeterminată, învățarea colindelor, publicarea și salvgardarea lor.”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a prezentat adoptarea acestei legi ca pe un mare succes, într-o postare publică pe facebook.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Ce prevede Legea Colindului, votată în Parlament”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *