Când intelectualii și Poliția se întâlnesc pe Strada Ipocriziei, colț cu Armenească

foto: Alberto Groșescu/ Facebook

Am stat mult să mă gândesc dacă să scriu sau nu despre cele întâmplate pe Strada Semilunei, sub balconul Asociației ARCEN, despre serile cu muzică clasică și promenade. Motivul principal este că Edmond Niculușcă îmi este prieten, este o persoană de la care am învățat multe și pe care o apreciez. La fel apreciez și Asociația ARCEN, pe care am promovat-o și susținut-o cât am putut de mult de-a lungul anilor.

Însă am decis să scriu, cu riscul de a fi împotriva valului de simpatie, pentru că mi se pare esențială corectitudinea într-o societate pe care cu toții ne-o dorim schimbată în bine. La fel cum mi se pare important, ca jurnalist, să îți păstrezi curajul de a scrie.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, în timpul izolării noastre, Edmond a început să pună muzică clasică la balcon, pe Strada Semilunei. Când am văzut prima sa postare, mi s-a părut ceva frumos, am crezut că va aduce o stare de liniște și emoție în zona respectivă.

Ulterior, serile s-au repetat, iar oamenii au început să iasă la plimbare la ora respectivă, bucurându-se de muzica pusă de Edmond.

Pe 24 aprilie, Edmond anunța printr-o postare că Poliția a venit și l-a amenințat cu amendă pentru tulburarea liniștii publice, dar că el va continua să pună muzică.

“urât! Politia Romana m-a amenințat cu amendă pentru că am pus Mendelssohn pentru oamenii din cartierul armenesc izolați în casă din cauza epidemiei. la ferestre și în balcoane fiind oameni, ca în fiecare seară. s-au autosesizat. dar n-am oprit muzica.
ascultăm cu toții mai departe un concert pentru vioară și orchestră. și bem prosecco.”

Edmond Niculușcă, 24 aprilie

A primit numeroase mesaje de susținere și share-uri. Pe atunci, o prietenă care locuiește în Franța m-a întrebat: “Tu ce crezi despre acțiunile lui Edmond, că tu îl știi? Tu nu crezi că Poliția ar trebui să trateze la fel situațiile cu muzică dată tare, fie că sunt manele sau muzică clasică? Că poate nu toți oamenii de acolo au chef să asculte muzică clasică.”

Și am zis “Ba da, așa ar fi corect.” În lege, deranjarea liniștii publice nu face diferența între Chopin și Adi Minune, ci se referă la volum.

Au mai trecut zilele, serile de muzică au devenit subiect de știri pozitive pe mai multe site-uri, oamenii din zonă au continuat să iasă la plimbare. Aseară, Poliția s-a prezentat din nou pe Strada Semilunei, după o sesizare făcută de cineva la 112.

Edmond a publicat un filmuleț în care se văd mai multe persoane adunate în jurul polițiștilor, încercând să îi convingă că nu se întâmplă nimic rău. În postare, Edmond a scris “trebuie să ne recâștigăm spațiul public! orașul e al oamenilor.”

momentul muzical din strada Armnească a fost oprit subit de Politia Romana. | trebuie să ne recâștigăm spațiul public! orașul e al oamenilor. | vecinii mei respectau distanța de 2 metri, au venit pe motiv de sesizare la 112.distanțarea socială are nevoie de mai mult spațiu public. | pentru asta, am schimbat prioritățile ARCEN | dă-ne o mână de ajutor ca să reușim să schimbăm viața Bucureștiului: https://www.arcen.info/sustine-ne/

Publicată de Edmond Niculușcă pe Marţi, 5 mai 2020

Acesta este un mesaj pe care ARCEN îl susține de mulți ani și el este unul pozitiv, cu care sunt de acord. Însă momentul în care a fost transmis de data asta este unul nepotrivit și anume în plină pandemie, când starea de urgență presupune să stăm în case, să nu ieșim decât pentru strictă necesitate sau pentru mișcare în jurul blocului, fără adunări mai mari de 3 persoane.

Serile de muzică din cartierul armenesc au fost susține public de mulți oameni de cultură, printre care actori, scriitori sau foști ministri ai culturii: Theodor Paleologu și Vlad Alexandrescu. Mai mult, Vlad Alexandrescu, senator al României, s-a arătat revoltat azi de acțiunea poliției, spunând că “Atunci când cultura deranjează…poliţia a intervenit rapid.”

Nu, Poliția nu a intervenit pentru că deranja cultura. Poliția a primit o sesizare de la cineva din zonă deranjat de muzica clasică pe care o aude de o lună și jumătate în fiecare seară. Și Poliția nu era la prima vizită acolo.

Chiar și așa, Poliția nu a dat nimănui vreo amendă. “În data de 04.05.2020, prin apel 112, Secția 8 Poliție a fost sesizată de către o persoană, că la o fereastră se află o boxă și se difuzează muzică la un volum care deranjează liniștea locuitorilor din zonă.

La fața locului s-a deplasat un echipaj mixt, format din polițist și jandarm. A fost identificată locația de unde se difuza muzica, sediul unei asociații.

După ce și-au declinat calitatea, polițistul a solicitat ca boxa sa fie retrasă de la fereastră, iar sonorul sa fie adaptat orei. Nu au fost aplicate sancțiuni, dar s-au făcut recomandări cu privire la respectarea normelor de conviețuire socială.” – se arată în comunicatul lor de presă.

În discuția cu cei din zonă, unul dintre polițiști a spus “Nu suntem în Italia”, ca răspuns pentru cei care susțineau că și în Italia oamenii au pus muzică la balcon sau au cântat live.

Da, chiar nu suntem în Italia. Nu am văzut nicio imagine din Italia, din Franța sau din alte țări unde oamenii au creat evenimente de muzică live la balcon, ca alții să se plimbe pe sub balcoane, la aceeași oră. În Italia, la momentul când oamenii puneau muzică sau cântau pe balcon, muriseră deja peste 20.000 de persoane. Străzile erau realmente pustii și, copleșiți de cele întâmplate, au găsit bucurie în reuniuni de la distanță, din balcoane. Au găsit o soluție de a fi împreună fără să fie la propriu împreună.

În toată această perioadă, Edmond a susținut că serile sale de muzică nu sunt un eveniment organizat, ci oamenii au ieșit natural la plimbare, ca să se bucure de muzică, păstrând distanțarea socială. Și că ele se adresează doar locuitorilor din zonă.

Cu toate acestea, Edmond anunța uneori pe Facebook ce muzică urmează să pună seara, creând așteptarea ei ca pe un eveniment. Intenționat sau nu, acțiunile sale au avut ca efect și un boost uriaș pentru imaginea sa personală și pentru imaginea ARCEN. Așadar, ca să fim corecți până la capăt, serile de muzică nu au fost doar pentru locuitorii din cartierul armenesc, pentru că dacă ar fi fost se puteau rezuma la muzică, nu la postări zilnice pe Facebook.

Altfel, în ceea ce privește Poliția Română, e clar că are lucruri mult mai importante de rezolvat, de anchetat decât să viziteze de 3 ori într-o lună și jumătate un tânăr care scoate boxa pe geam și îi deranjează pe unii sau îi încurajează pe alții să iasă la promenadă în plină pandemie. Dar dacă tot au mers la fața locului de cel puțin 3 ori, măcar de ar fi fost corecți până la capăt, așa cum alți oameni, în situații tragice, au respectat ordonanțele militare și au limitat înmormântarea unei persoane dragi la 8 persoane.

În final, Edmond Niculușcă a anunțat azi că nu va mai pune muzică de la balcon: “A fost frumos să văd oameni care se salută unii pe alții bucuroși de la balcoane, oameni care ocupau intersecția, altădată, plină de mașini, transformând locul într-o adevărată piață publică.”

A fost frumos, dar oare a fost și corect?


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Când intelectualii și Poliția se întâlnesc pe Strada Ipocriziei, colț cu Armenească”

  1. Celălalt Bogdan

   Ai dat repede linkul, Bogdan, dar n-ai mai stat să citești și următorul paragraf:

   -organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

   Doar pentru că există un interval de liniște, nu înseamnă că în afara lor poți da muzica cât de tare vrei. Indiferent că-s manele sau muzică clasică.

 1. Edmond Niculusca e o persoana cumplit de aroganta și enamorata de sine (fapt binestiut in cercurile culturale bucureștene) și, după cum bine se remarcă, făcea acest eveniment deja mai mult pentru sine și propriul său capital de imagine, decât pentru “vecini”. Inteleg de ce autoarea textului nu a fost mai incisivă, dar am să-mi permit eu: să auzi aceeași muzica timp de șase săptămâni, zilnic (!!!) si dată la maximum (se deduce cu ușurință din filmări nivelul sonorului), fara voia ta sau să fii consultat… Da, ai absolut tot dreptul din lume sa te enervezi și să îți dorești liniște. Faptul că domnișorul N., in aroganța și snobia sa incredibile, nici nu s-a putut gândit că cineva ar fi deranjat de marele lui act de “cultură”, cineva care e poate obosit, care poate este în doliu, care poate că se confrunta cu diverse situații și nu are, efectiv, chef să ii se spună că dacă nu îi convine că duduie peretii seara de seara e un prost și un incult daca vrea liniște (să citim doar comentariile, multe de tip “Dar cine e vecinul”… Nu știam că “intelectualii români en vrai” pun mana pe furca așa de ușor!). Așadar, mai ușor cu comunitatea “spontană” (am văzut suficiente storyuri pe Instagram cu celebra intersecție de la persoane care, surpriză, nu stau tocmai aproape) și care “respecta distanțarea” (propriile dvs. imagini exhibiționiste dovedesc contrariul și vă incriminează, nu doar că s-au încălcat prevederile dar și mitomanja și relativismul deloc pretate unui adevărat “intelectual” și nu unui impostor cu apucături de dandy) și un pic de autocritică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *