Skip to content

Breaking news: de duminică se închid cafenelele, cinematografele, sălile de spectacol din București. Se impune și carantina de noapte.

În această seară, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis o serie de noi măsuri care vor intra în vigoare începând de duminică, 3 octombrie. Vor fi interzise activitățile culturale în spații închise, precum și cafenelele și restaurantele.

În weekend va fi impusă carantina de noapte.

Fără să ofere niște argumente logice, comitetul a decis să interzică activitățile reacreative și sportive în aer liber, inclusiv pentru vaccinați. În schimb, sunt permise conferințe în interior, până la 300 de persoane, ori slujbe religioase.

Deciziile vin după ce capitala a atins un record de îmbolnăviri zilele acestea, peste 12.000 de cazuri noi pe zi.

Este posibil ca ele să fie modificate, însă, fiindcă guvernul urmează să dea mâine o nouă hotărâre.

UPDATE: Guvernul a adoptat noi măsuri. Prefectura București se va întruni din nou sâmbătă pentru a modifica ceea ce anunțase vineri noapte.

Conform hotărârii CMBSU:

 • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise.
 • Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise.
 • Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise până la 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate.
 • Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară
 • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber.
 • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă.
 • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este interzisă.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă.
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
 • Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este interzisă.
 • Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr până la 250 de persoane în interior şi până la 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate.
 • Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi până la 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate.
 • Se interzice organizarea și desfășurarea de mitinguri și demonstrații.

CARANTINĂ DE NOAPTE ÎN WEEKEND

 • Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în întervalul orar 20,00-5,00,în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu urmatoarele exceptii: a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi; b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente; c) deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie;
 • Pentru verificarea motivului deplasarii în interes profesional, prevazut la pct. 1 lit. a), persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
 • Măsurile instituite nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate.

Deciziile intră în vigoare duminică, 3 octombrie, și sunt valabile cel puțin 14 zile. Hotărârea poate fi consultată aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *