Skip to content

Brâncuși la Timișoara – sculpturile au fost instalate de specialiști din Marea Britanie

foto: Cultura la dubă

Au mai rămas doar două zile până la deschiderea oficială a expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara, în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Expoziția este deja pregătită, iar astăzi va fi deschisă, în premieră, reprezentanților presei.

11 sculpturi sunt împrumutate din străinătate, iar restul provin din colecții private, de la Muzeul Național de Artă din Craiova și de la Muzeul Național de Artă a României.

Pentru ca acest eveniment să aibă loc, a fost nevoie de o renovare a Muzeului Național de Artă Timișoara, proces care a început acum 2 ani și a costat aproximativ 2 milioane de euro.

Într-un dialog cu Cultura la dubă, Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, explică măsurile luate pentru modernizarea instituției.

“Când au avut loc primele discuții despre această posibilă expoziției, muzeul nu prezenta nici pe departe condițiile necesare găzduirii unei astfel de expoziții, cele mai multe sisteme erau nefuncționale, iar aceasta a fost justificarea pentru a demara o etapă de proiectare, corespunzătoarea clădirii, un palat baroc de secol al 18-lea, care a suferit diverse transformări în secolul 19. Doar în 2006 a fost deschis ca muzeu.

Ne aflăm într-un monument istoric de categoria A, în care nu se pot face orice tip de intervenții și trebuia să facem cât se poate de neinvaziv înlocuirea sistemelor.

Ce schimbări ați făcut, mai exact?

Am înlocuit sistemul de detecție și alarmare la incendiu, sistemul de efracție, sistemul de supraveghere, instalațiile de control și monitorizare climatică, tot ce înseamnă sistem de iluminat. De asemenea, s-a instalat o poartă de detecție metale la intrare.

Am avut ca model Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Cine are voie să atingă operele lui Brâncuși? Știm că, de exemplu, Cumințenia Pământului a fost lovită în perioada în care se afla în custodia MNAR, presupun că au fost luate măsuri speciale pentru ca așa ceva să nu se repete.

Există o echipă specializată de transport și există și o echipă de instalare, din Marea Britanie, de persoane care au lucrat și în străinătate la instalarea unor lucrări de Brâncuși.

Din păcate, în România nu există o calificare specială pe manipulare de opere de artă. Afară există cursuri de art handler, la noi aceste noțiuni intră mai degrabă în atribuțiile conservatorului.

Deci angajații muzeului nu sunt implicați direct în instalarea expoziției?

Nu, acest lucru revine în sarcina specialiștilor din Marea Britanie.”

38 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși vor putea fi văzute la Timișoara, alături de numeroase fotografii și documente de arhivă.

Operele expuse sunt asigurate pentru o sumă de peste 500 de milioane de euro. Detalii puteți citi AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *