Skip to content
Carti

BookTruck – O dubă transformată în bibliotecă mobilă va străbate 20 de sate din județul Cluj

Asociația Zi de Bine și Asociația Culturală Cărțile pe Față vor străbate județul Cluj la bordul unui BookTruck, o dubă obișnuită transformată în bibliotecă. Ea va conține 1000 de cărți și va opri în peste 20 de sate.

Biblioteca mobilă va staționa timp de o zi în fiecare dintre comunitățile vizate. Acolo, iubitorii de carte vor putea împrumuta în mod gratuit câte patru titluri pe lună, având posibilitatea de a le returna oricând, într-o cutie special amenajată în sat.

Cu toate că BookTruck-ul se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, cărțile vor fi selectate în așa fel încât să fie atractive pentru toate categoriile de vârstă. În plus, cei care vor trece pragul bibliotecii mobile le vor putea comunica voluntarilor ce alte cărți în afara celor deja puse la dispoziție și-ar dori să mai citească.

Odată încheiat traseul inițial, BookTruck-ul va reveni lunar în satele vizitate, invitând iubitorii de carte să se alăture și unei serii de ateliere, lecturi, activități interactive și sesiuni de „biblioteca vie”.

În acest mod, cei interesați vor putea discuta cu persoane din diverse domenii de activitate pentru a afla ce presupun diferite profesii, cum ar fi cea de medic, arhitect sau actor.

După cum explică Victor Miron, fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față, obiectivul pe termen lung al BookTruck-ului este să combată lipsa acută a bibliotecilor publice din mediul rural.

Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională. Dorința noastră este ca pe termen mediu și lung să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânța care să arate că lectura este și o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi.” – a declarat acesta.

Pe interior, biblioteca mobilă va conține rafturi, iar exteriorul va fi colorat, cu marchize pe ambele părți, cu pouf-uri și rafturi mobile care să le permită cititorilor să consulte cărți fără a păși în interior.

BookTruck/ foto: Zi de Bine

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului va fi asigurat de partenerii Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Cei care doresc să susțină financiar dezvoltarea BookTruck-ului și să permită astfel achiziționarea unui fond de carte mai vast pot obține informații detaliate privind posibilitățile de donare AICI.

Asociația Culturală Cărțile pe Față, fondată de Victor Miron, a pornit în 2014 ca o campanie de promovare a lecturii. Ideea era ca iubitorii de literatură să posteze pe rețelele de socializare fotografii în care să aibă o carte pe față, demonstrând astfel că ceea ce citim ne reprezintă.

De-a lungul timpului, inițiativa s-a dezvoltat, iar până în prezent a implementat mai multe proiecte, dintre care amintim: Citești în autobuz și călătorești gratuit, Clasa cititoare (unde elevii care deja iubesc cititul devin ambasadori ai lecturii la ei în școală), Cabinet Stomatologic Anti-Cariat, Service Auto cu bibliotecă etc.

Acum, asociația își propune ca, în 10 ani, jumătate dintre români să citească două cărți pe lună.

Asociația Zi de Bine a fost fondată de Melania Medeleanu și Luciana Zaharia și se dedică unei serii de cauze „presante și dureroase către care nimeni nu vrea să se uite”. Printre acestea se numără violența domestică, sănătatea mintală, doliul și educația.

Concret, în fiecare lună a anului, organizația își îndreaptă atenția spre o problemă socială dintr-o anumită comunitate și dezvoltă proiecte care să poată fi executate în decurs de maximum 30 de zile. Acestea sunt finanțate preponderent din banii strânși și donați de sărbătoriții lunii respective.

Dintre proiectele duse la bun sfârșit până acum amintim Microduș, #Scutpentruspitale sau Perna cu tihnă.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *