Biserica de lemn din Urși

Biserica de lemn din Urși, printre laureații Premiilor Europene pentru Patrimoniu

foto: Pro Patrimonio

Biserica de lemn din Urși a fost desemnată printre câștigătorii ediției de anul acesta a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, la categoria Conservare. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană și Europa Nostra.

Juriul, format din experți independenți, care au analizat proiecte din 30 de țări europene, și-a motivat decizia astfel: „Conservarea Bisericii de lemn din Urși s-a desfășurat într-o regiune izolată, cu resurse limitate și implicarea îndeaproape a comunității locale. În decursul acestui proiect s-au creat numeroase ocazii de schimb de cunoștințe. În plus, proiectul a condus la o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului și la o mai bună gestionare a acestuia la nivel local. Aceasta este o abordare exemplară a conservării construcțiilor vulnerabile.”

Alături de biserica vâlceană, la categoria Conservare au mai fost premiate alte 7 proiecte, depuse din țări precum Belgia, Spania sau Danemarca. Lista completă a câștigătorilor poate fi consultată AICI.

Mai mult, grație distincției anunțate astăzi, proiectul de conservare a Bisericii de lemn din Urși intră și în cursa pentru Premiul Publicului, pentru care se poate vota AICI.

Voturile pot fi exprimate până pe 5 septembrie, câștigătorul urmând a fi anunțat în cadrul unei ceremonii care se va desfășura în toamna acestui an, la Veneția. Tot atunci va fi acordat și Marele Premiu (Grand Prix) în valoare de 10.000 de euro.

Biserica de lemn din Urși (Vâlcea) face parte din proiectul „60 de biserici de lemn”, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio. Ea a fost construită între anii 1757 și 1784, însă a rămas abandonată după ce în sat a fost ridicat un nou lăcaș de cult.

În 2010, după zeci de ani în care biserica a fost neglijată, bolta s-a prăbușit peste altar. Așadar, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio au acționat de urgență și au organizat o serie de evenimente pentru strângerea de fonduri necesare lucrărilor de restaurare.

Aceste lucrări, desfășurate anual până în 2019, au vizat, printre altele, consolidarea picturilor, refacerea bolţii, a şarpantei şi a învelitorii de şiţă, dar și conservarea frescelor realizate în stil post-bizantin.

Printre cei implicați în restaurarea construcției s-au numărat arhitecți voluntari, studenți ai Universității Naționale de Arte din București, precum și membri ai comunității locale.

Lucrari de restaurare biserica de lemn
Lucrări de restaurare la Biserica de lemn din Urși/ foto: Pro Patrimonio

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate în anul 2002 de către Comisia Europeană și sunt coordonate de Europa Nostra, organizație al cărei scop constă în protejarea și celebrarea patrimoniului cultural și natural european.

Anul trecut, o altă inițiativă românească, Ambulanța pentru Monumente, a fost premiată la categoria Educație, Formare și Sensibilizare, adjudecându-și ulterior și Premiul Publicului în cadrul aceleiași competiții.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *