Primul proiect de benzi desenate multimedia, inspirat de Jurnalul lui Mihail Sebastian (n.r. Jurnal 1935-1944) , a fost lansat azi. Webcomicul este realizat de Diaspora Civică Berlin, o asociație născută în februarie 2017, în urma protestelor stradale din România și Germania.
Proiectul se numește “Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin” și ne arată Bucureștiul interbelic, intrigile politice ale vremii, ascensiunea Gărzii de Fier și transformarea societății românești, pornind de jurnalul și opera autorului Mihail Sebastian.
Povestea este ilustrată și animată de Liviu Bărbulescu, Răzvan Petre și Lu Pop.
Consultanță istorică Vlad Pașca
Muzica este realizată de: Cristiana Achim – pian, Daniel Enache – clape, aranjament muzical, Raluca (Ruka) Furtună – voce, Serban Popadiuc – chitară, Andrei Țîrcă – compozitie, chitară, Andrei Nechifor – music Mix, George Irimescu – bass, clape, percuție
Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin este un proiect @Diaspora Civica Berlin si co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
“Capodoperă a literaturii-document interbelice şi una dintre cele mai tulburătoare şi mai limpezitoare panorame ale vieţii politice şi artistice din România primei jumătăţi a secolului XX, Jurnalul lui Mihail Sebastian — obligat de vânturi istorice neprielnice sau de explicabile prudenţe să aştepte, vreme de cincizeci de ani, momentul primei sale apariţii publice — şi-a câştigat cu prisosinţă locul printre cărţile fundamentale ale literaturii române.
„Cartea aceasta merită să stea pe acelaşi raft cu Jurnalul Annei Frank şi să-şi găsească la fel de mulţi cititori.“ — PHILIP ROTH
„O capodoperă plină de umanitate.“ — PAUL BAILEY, Times Literary Supplement
„O carte sclipitoare şi obsedantă.“ — BBC History
„Cutremurător, iscoditor şi tăios, Jurnalul lui Sebastian este mai mult decât o scriere esenţială pe tema războiului şi a Holocaustului: e un câştig pentru patrimoniul întregii omeniri.“ — Literary Review” – sursa: cărturești.ro
Dacă vrei să susții Cultura la dubă, poți face o donație lunară pe Patreon AICI. Sau poți redirecționa cei 3.5% din impozitul pe venit AICI, începând cu 1 ianuarie 2025.
Cultura la dubă nu acceptă nicio formă de asociere cu jocuri de noroc sau partide politice.
Citește și: