beatrice rancea

Beatrice Rancea a fost suspendată din funcția de manager al Operei Naționale Iași

Ministerul Culturii a anunțat în această după-amiază suspendarea din funcție a lui Beatrice Rancea, manager al Operei Naționale Române Iași.

În urma solicitărilor Ministerului Culturii către DIICOT, cu privire la documentele confiscate în timpul perchezițiilor, a fost luată decizia legală conform art. 215/Codului Penal și art.32, alin. 4 OUG 189/2008. Fiind anchetată penal, Beatrice Rancea nu mai poate îndeplini funcția de manager.

„Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajații Operei Naționale Iași, cât și publicul ieșean, că vom urma pașii necesari pentru ca activitatea instituției să nu fie perturbată de această anchetă și de măsurile ce se impun”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Iată comunicatul Ministerului Culturii:

“Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informații legate de situația managerului Operei Române din Iași, doamna Beatrice Rancea, cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum și dacă au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea funcției de manager.

Această solicitare vine ca urmare a faptului că Opera Națională din Iași se află în subordinea Ministerului Culturii și există un contract de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea.

Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având și obligația de a nu exercita profesia, obligație prevăzută de dispozițiile art. 215 alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Națională Română din Iași.În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, contractul se suspendă de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părților, la cererea motivată a părților.

Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.”

În decursul zilei de ieri 1.03.2021 la Opera Națională Română Iași au fost făcute 27 de percheziții vizate fiind Beatrice Rancea și Doina Levintza, anchetate penal pentru fraudă financiară. Au fost confiscate și documente de la firma Doinei Levintza cu care colabora pentru confecționarea costumelor operei.

Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu a făcut publice rezultatele celei de-a doua anchete a Corpului de Control, trimis în luna octombrie 2020.

Cultura la dubă a solicitat acest lucru în repetate rânduri, fiind vorba de acces la informații de interes public, privind conducerea unei instituții de cultură, finanțată din bani publici.

Despre neregulile de la Opera Națională Iași, Cultura la dubă a scris în urmă cu două luni.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *